Nederlandse vrouwen verstevigen koppositie in Nations League

Het Nederlandse vrouwenelftal gaat begin december als koploper in de Nations League naar Wembley. Dat is het mooie gevolg van de tweede zege op rij op Schotland (0-1) van dinsdagavond.

Vier dagen geleden was het nog maar dat Nederland in Nijmegen al eens tegenover Schotland stond. In De Goffert liep de score toen op tot 4-0. In de openingsfase op Schotse bodem kwamen de Schotse vrouwen een stuk beter voor de dag. De thuisploeg liet het team van Andries Jonker schrikken met twee gevaarlijke momenten. Daarna kwam Oranje beter in de wedstrijd.

Sherida Spitse was na ruim een halfuur dicht bij de openingstreffer. De middenvelder met de uitstekende traptechniek probeerde goalie Sandy MacIver te kloppen uit een vrije trap. Via de keeper ging de bal tegen de verre kruising. Nog vervelender dan dat pechmoment was voor Nederland het uitvallen van Lieke Martens. De aanvaller kon niet verder na een overtreding van Sophie Howard en werd in de 33ste minuut vervangen door Damaris Egurrola, waarna Jill Roord een linie naar voren schoof.

Jonker zag dat zijn ploeg vroeg in de tweede helft via Roord opnieuw dicht bij de openingstreffer was. Na de gemiste kopkans van Roord werd in de zestigste minuut de ban daadwerkelijk gebroken. Met een schot vanaf ongeveer twintig meter zorgde Esmee Brugts voor de verdiende 0-1. MacIver had geen antwoord op het gekrulde schot richting de verre hoek.

De Leeuwinnen verdedigden de voorsprong door het initiatief te houden. Schotland creëerde voor eigen publiek weinig kansen meer en is nu na vier speelrondes nog altijd zonder zege in Groep 1 van de Nations League. Oranje gaat aan kop met negen punten, gevolgd door België (zeven punten) en Engeland (zes punten). België won dinsdagavond knap van het Engeland van Sarina Wiegman.  Op 1 december wacht voor Oranje een uitwedstrijd tegen Engeland. Vier dagen later is België in Tilburg de tegenstander.