Jonker lacht: 'We hadden wél een strafschopgebied'

Reacties

Andries Jonker was na de overwinning op Potugal deels tevreden. De bondscoach van de Oranje Leeuwinnen kon voorts uiteindelijk lachen om de problematische situatie rondom het trainingsveld van zijn ploeg.

Jonker lacht: 'We hadden wél een strafschopgebied'
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 0
Portugal
Portugal

'Het was een gevecht, Portugal laat zien dat ze de aansluiting naar de top hebben gevonden. Ze hebben het ons ontzettend moeilijk gemaakt door drie keer van systeem te wisselen. Wij hebben geen kans weggegeven, dat hebben we goed gedaan. We hadden het onszelf makkelijker kunnen maken: als je 2-0 maakt, heb je rust in de tent', analyseerde de trainer bij de NOS.

'Het missen van die kansen zijn wel cruciale momenten in dit soort wedstrijden. We hadden niet heel veel kansen, maar wel twee heel grote. Wij moesten door die missers constant opletten dat we geen foutjes maakten, want dan ligt-ie erin', aldus de keuzeheer, die niet denkt dat de wat bibberige slotfase toe te schrijven een gebrek aan ervaring.

'Bijna alle spelers hebben minimaal veertig interlands gespeeld, ik denk niet dat ze in de war raken. De spanning was het probleem niet, dat was denk ik de energie en de power van Portugal', aldus Jonker, die zondagochtend ook een voordeel zag aan het fiasco met de accommodatie: op het kleine veld had er weinig anders opgezeten dan trainen op dode spelmomenten.

'Daar hebben we deze week dan wél heel veel aandacht aan kunnen besteden: we hadden geen veld, wel een strafschopgebied. Dat Sherida Spitse goed kan trappen en Stefanie van der Gragt goed kan koppen, dat is geen nieuws', vertelde de bondscoach, die nog geen update had over het blessuregeval in zijn pleog. 'Hoe het met Lineth Beerensteyn is weet ik niet, want een mannelijke trainer komt direct na de wedstrijd niet in een dameskleedkamer.'

Jonker kijkt vast vooruit naar de kraker tegen de Verenigde Staten, de regerend wereldkampioen. 'Als we hier niet hadden gewonnen, werd de volgende wedstrijd cruciaal. Nu wordt Amerika een uitdaging. In de vrouwelijke voetbalwereld leeft de overtuiging dat Amerika niet meer het Amerika van weleer is. We gaan vol voor de koppositie, dat is niet nieuw. Wij kunnen niet bedenken waarom we dat niet zouden nastreven. We hebben alle respect voor Amerika, maar geen angst.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland Vrouwen
Meer over Nederland Vrouwen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.