Jong Oranje treft oude bekende Duitsland na spektakelstuk, Spanje tegen Portugal

De kwartfinale van Jong Oranje op het EK Onder-21 (nipte winst op Frankrijk) was al spectaculair, maar dat gold zeker ook voor de overige duels. Er was namelijk drie keer sprake van een ontsnapping in de slotfase, hetgeen drie verlengingen en uiteindelijk één penaltyreeks opleverde. Conclusies na die spektakelstukken: Jong Oranje speelt in de halve finale tegen Jong Duitsland, terwijl Spanje het opneemt tegen Portugal.

Denemarken O21
ns
2 - 2
Duitsland O21

Jong Duitsland eindigde in de groepfase achter Nederland, terwijl de jonge Denen in de poule met Jong Frankrijk verrassend als eerste waren geëindigd. De EK-droom voor Denemarken is nu echter voorbij, want de ploeg van bondscoach Albert Capellas (die in het verleden nog even assistent-trainer was van Vitesse) verloor maandagavond van Duitsland. Dat gebeurde op spectaculaire wijze.

Denemarken kwam op voorsprong dankzij een absoluut toptalent. De pas zeventienjarige Wahid Faghir is in eigen land op het hoogste niveau normaliter basisspeler bij Velje BK, waarmee hij afgelopen seizoen net niet degradeerde. Mede dankzij zijn zes competitiegoals werd 'de nieuwe Zlatan' (zoals hij in eigen land genoemd wordt) opgeroepen door Capellas, en dat vertrouwen beschaamde hij niet. Hij viel in de 66ste minuut in, waarna hij in de 69ste minuut scoorde.

Dat leek lange tijd genoeg voor de zege, maar twee minuten voor tijd sleepte Anderlecht-spits Lukas Nmecha een verlenging uit het vuur voor Duitsland. Daarin nam het zelfs de leiding via Jonathan Burkhardt, maar dit keer was het Denemarken dat zich terugknokte. Victor Nelsson benutte een strafschop, waardoor er een penaltyserie nodig was. Beide ploegen moesten er uiteindelijk zeven nemen, Jong Duitsland bleek de koelste. Onze oosterburen nemen het later deze week dus op tegen Jong Oranje, in de groepsfase speelden beide ploegen met 1-1 gelijk.

Portugal O21
nv
5 - 3
Italië O21
Italië O21

Beide ploegen maakten er maandagavond een behoorlijk spectaculair duel van. Jong Portugal nam in het eerste halfuur een comfortabele voorsprong door twee goals van Monza-aanvaller Dany Mota. Op slag van rust deed Spezia-middenvelder Tommaso Pobega echter wat terug, voordat Gonçalo Ramos na een klein uur de marge van twee goals herstelde: 3-1.

Wederom gaf Italië zich echter niet zomaar gewonnen. Vrijwel direct na de derde Portugese goal scoorde Gianluca Scamacca, de door AS Roma opgeleide spits die daarna in de jeugdopleiding van PSV speelde en een weinig succesvolle periode bij PEC Zwolle kende. In de groepsfase had de huidige spits van Genoa (dat hem huurt van Sassuolo) ook al een keer gescoord.

Het feest werd helemaal compleet toen Patrick Cutrone in de laatste minuut de gelijkmaker binnenwerkte, maar in de verlenging ging het alsnog mis voor Italië. Na een rode kaart (twee keer geel) voor Matteo Lovato in de eerste minuut van die verlenging besliste Real Valladolid-aanvaller Jota de wedstrijd alsnog in het voordeel van de Portugezen met zijn 4-3, waarna de 5-3 van Francisco Conceição het slotakkoord vormde.

Spanje O21
Spanje O21
nv
2 - 1
Kroatië O21
Kroatië O21

Met basisspelers als Óscar Mingueza (Barcelona), Manu García (ex-NAC Breda), Bryan Gil (Eibar) en Brahim Díaz (AC Milan) plaatste Jong Spanje zich eerder op de avond al voor de halve finale. Door een goal in de 66ste minuut van Espanyol-aanvaller Javi Puado, die vlak daarvoor was ingevallen, leken de oppermachtige Zuid-Eropeanen in de reguliere speeltijd al te gaan winnen.

In de 94ste minuut werd het echter spectaculair gelijk, omdat Luka Ivanusec een penalty benutte namens de Kroaten. Daardoor moest ook hier een verlenging de beslissing brengen, daarin werd Puado met zijn tweede treffer van de avond de grote man. Spanje (in 2017 verliezend finalist, in 2019 Europees kampioen) speelt in de halve finale nu tegen Portugal.