Jong Oranje op rapport: Gakpo klopt op de deur, Koopmeiners stelt teleur

Reacties

Jong Oranje heeft het eerste doel op het EK Onder-21 bereikt: de kwartfinale. Eind mei vervolgt de formatie van trainer Erwin van de Looi de jacht op de eindzege. Na de drie groepswedstrijden is het tijd om de eerste conclusies te trekken.

Jong Oranje op rapport: Gakpo klopt op de deur, Koopmeiners stelt teleur
© Pro Shots

Doel

Kjell Scherpen
Jong Ajax
Speelminuten: 270
Cijfer: 7

De verrassende nummer één dit toernooi. Aan de voorkant was er veel kritiek op de keuze voor Scherpen, die zijn wedstrijdjes keept bij Jong Ajax. Uiteindelijk bleek het een goede zet van Erwin van de Looi. Scherpen maakte een betrouwbare indruk en het was aan de Emmenaar te danken dat Jong Oranje in de wedstrijd tegen de Roemenen een puntje pakte.

Verdediging

Deyovaisio Zeefuik
Hertha BSC
Speelminuten: 135
Cijfer: 6

Een paar weken voor het toernooi sprak Van de Looi uitgebreid met de verdediger van Hertha. De reserveaanvoerder speelde te weinig wedstrijden in Duitsland. Hij zou wel meegaan naar het EK, maar was niet langer zeker van zijn basisplaats. Na een onrustig optreden tegen Roemenië begon hij tegen Duitsland op de bank. Heeft in Jordan Teze een serieuze concurrent gekregen.

Jordan Teze
PSV
Speelminuten: 225
Cijfer: 6,5

Door zijn sterke seizoen bij PSV werd Jordan Teze een basisspeler bij Jong Oranje. Links centraal achterin of rechtsback: Teze kan het in principe allemaal. Tegen Duitsland was hij aan de bal wat onrustig, maar over het algemeen speelde hij een heel degelijk toernooi. PSV heeft de opvolger van Denzel Dumfries al in huis.

Perr Schuurs
Ajax
Speelminuten: 270
Cijfer: 6,5

De Limburger is niet blij met het aantal speelminuten bij Ajax. Drie internationale wedstrijden bij Jong Oranje waren dan ook meer dan welkom. Ook op dit EK zat er soms nog wel een Perr Schuurs-momentje bij (dat hij net iets te snel instapte of zijn tegenstander een paar seconden uit het oog verloor) maar in algemene zin stond het defensief goed bij de Oranje-beloften. Dat kwam mede door Schuurs.

© Pro Shots
Sven Botman
Lille
Speelminuten: 180
Cijfer: 6

Even leek het erop dat Botman na een blessure het EK mis zou lopen. Het eerste duel met Roemenië werd hij gespaard, vervolgens kreeg hij zijn plek weer terug in het centrum. Met zijn postuur en kracht boezemt de verdediger angst in, maar aan de bal is het vaak nog te onrustig. Ook leek hij moeite te hebben met bepaalde automatismen van het 4-2-2-2. Mede door de late tegentreffer van Duitsland, waarbij hij zijn man liet lopen, was dit nog niet het EK van Botman.

Tyrell Malacia
Feyenoord
Speelminuten: 45
Cijfer: 7

Viel na de rust in tegen de Hongaren. De Feyenoorder was aan de bal veel beter dan concurrent Mitchel Bakker. Zou een serieuze optie kunnen zijn voor de kwartfinale.

Mitchel Bakker
Paris Saint-Germain
Speelminuten: 225
Cijfer: 5

In Parijs komt hij al weken niet verder dan de reservebank, bij Jong Oranje was Mitchel Bakker basisspeler. In defensief opzicht geen grote steekjes laten vallen, aan de bal was het minder. Dat werd intern ook meermaals besproken. 'Het gaat oké, maar ik weet dat het beter kan. Ik kan meer brengen, vooral in aanvallend opzicht', vertelde hij schuldbewust.

Middenveld

Teun Koopmeiners
AZ
Speelminuten: 180
Cijfer: 5

Met frisse tegenzin sloot Teun Koopmeiners aan bij Jong Oranje. Hij wilde WK-kwalificatiewedstrijden spelen met Oranje en uitzicht houden op het EK. Maar hij moest mee naar Boedapest. De aanvoerder van het elftal was in de eerste twee groepsduels geen moment in staat om boven het niveau uit te stijgen. En omdat Koopmeiners tegen twee gele kaarten opliep, miste hij het cruciale duel met Hongarije. Het zal hem geen punten hebben opgeleverd bij Frank de Boer.

Ludovit Reis
VfL Osnabrück
Speelminuten: 90
Cijfer: 4,5

De meest opvallende naam in de selectie. Speler van FC Barcelona, maar verhuurd aan VfL Osnabrück. Reis is een pure balafpakker. Een type Marten de Roon, een speler die vooral moet dienen. Tegen de Roemenen was hij samen met Myron Boadu een absolute dissonant waardoor Van de Looi hem vervolgens op de bank zette.

Abdou Harroui
Sparta Rotterdam
Speelminuten: 180
Cijfer: 6,5

Een Spartaan op het EK. Harroui is niet alleen één van de betere voetballende middenvelders in de Eredivisie, hij behoort ook tot de beste balveroveraars. Tegen Duitsland kon hij zijn kop niet boven het maaiveld uitsteken, tegen de Hongaren gaf hij voetbal aan het elftal. Van de Looi sprak van een veldheer die strooide met passes.

© Pro Shots

Aanval

Dani de Wit
AZ
Speelminuten: 268
Cijfer: 6

Dani de Wit staat bij de aanvallers. In het systeem van Van de Looi, die naar eigen zeggen met vier aanvallers speelt, heeft De Wit verschillende rollen vervuld: als valse nummer 10 of als een van de twee voorste aanvallers. Hij is een betrouwbare kracht voor Van de Looi, iemand die veel energie in de wedstrijd legt en zijn defensieve taken niet schuwt. Tegen Hongarije was hij aanvoerder, een rol die hij op het veld misschien iets te serieus nam. Knap dat hij ondanks alle kritiek stoïcijns door bleef gaan.

Ferdi Kadioglu
Fenerbahçe
Speelminuten: 150
Cijfer: 6,5

Kadioglu moet in Turkije concurreren met ene Mesut Özil. De Arnhemmer is dan ook niet langer zeker van een basisplaats, maar was altijd een zekerheidje in de selectie van Jong Oranje. Viel sterk in tegen Duitsland en werd beloond met een basisplaats tegen Hongarije. Iemand die volgens Van de Looi bij geen enkele Nederlandse club zou misstaan.

Noa Lang
Club Brugge
Speelminuten: 102
Cijfer: 6

Dit EK gaat ook de boeken in als het toernooi van de tranen van Noa Lang. In het tweede duel moest hij na een knullige botsing met Teun Koopmeiners al na 22 minuten naar de kant. Lang wilde het Europese podium pakken om vooral aan Nederland te laten zien hoe hij in Brugge was gegroeid. Gelukkig voor hem én Club Brugge lijkt de blessure mee te vallen.

© Pro Shots
Cody Gakpo
PSV
Speelminuten: 198
Cijfer: 8

Met twee halve wedstrijden in de benen, vertrok Cody Gakpo naar Boedapest. De man die voor het laatst de volle negentig minuten speelde op 22 december, stond na een invalbeurt tegen de Roemenen, op tegen de Duitsers. Met zijn individuele kwaliteiten wist hij volop kansen te creëren. Op tachtig procent nog altijd de meest gevaarlijke man bij Jong Oranje én tegen de Hongaren de absolute uitblinker. Frank de Boer kan eigenlijk niet meer om hem heen.

Myron Boadu
AZ
Speelminuten: 154
Cijfer: 5,5

In Nederland was veel te doen over de reservebeurt van Boadu tegen Duitsland. De spits van AZ maakte tegen Roemenië echter een heel slechte beurt. Hij leek niet te begrijpen wat er van hem werd verwacht en bij tijd en wijlen oogde het zelfs wat ongeïnteresseerd. Tegen Hongarije had hij vervolgens wel weer zijn waarde.

Justin Kluivert
RB Leipzig
Speelminuten: 213
Cijfer: 6,5

In de EK-kwalificatie niet altijd zeker van een basisplaats, op het EK wel. Aangezien Jong Oranje zonder buitenspelers speelt, werd Kluivert een van de diepe spitsen. Een rol die hij ook bij Leipzig heeft ingevuld. Stopt ontzettend veel energie in de wedstrijden. Zijn treffer tegen de Duitsers wordt uiteraard toegeschreven aan de blunderende Finn Dahmen, maar als Kluivert niet vol doorjaagt, is het nooit een doelpunt.

Brian Brobbey
Ajax
Speelminuten: 57
Cijfer: 6,5

Ging mee als supersub, maar kwam toch nog tot 57 minuten en een doelpunt. De jongste van het elftal werd na het duel met Duitsland onderdeel van een landelijke discussie. Speelde te weinig tegen Roemenië en Duitsland voor een serieuze beoordeling, maar had weldegelijk zijn waarde tegen de kapot gespeelde Hongaren.

Justin Bijlow (0), Maarten Paes (0), Danilho Doekhi (0), Lutsharel Geertruida (0), Jurgen Ekkelenkamp (8) en Javairô Dilrosun (20) maakten te weinig minuten voor een beoordeling.

Lees op VI PRO meer over de groepsfase van Jong Oranje op het EK Onder-21:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland O21
Meer over Nederland O21
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.