Jong Oranje maakt week voor EK weinig indruk tegen Japan

Er is werk aan de winkel voor Erwin van de Looi en zijn Jong Oranje. Precies een week voor het eerste EK-duel met België, bleven de Nederlandse beloften steken op een doelpuntloos gelijkspel tegen het Olympisch elftal van Japan.

Een week voor het Europees kampioenschap voetbal heeft Jong Oranje een trainingskamp belegd in Oostenrijk. Woensdagmiddag was het Olympisch elftal van Japan de tegenstander in Wiener Neustadt. Trainer Erwin van de Looi begon zonder een aantal potentiële basisspelers. Zo keken onder meer Jan Paul van Hecke, Brian Brobbey en Bart Verbruggen de eerste helft vanaf de bank toe.

Wel was er een basisplaats voor Elayis Tavsan. De aanvaller van NEC kwam er na twaalf minuten sterk overheen aan de rechterkant en leek te scoren. Maar de Japanse doelman en de lat brachten redding. Vanaf dat moment werden de Japanners brutaler en was het dichtbij de 1-0 via Kein Sato.

Oranje werd vroeg vastgezet en had moeite om het middenveld met onder meer Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor te bereiken. Ook oogde het nog wat onwennig bij dode spelmomenten. Kort voor rust leek Shota Fujio een fout van Sepp van den Berg af te straffen, maar doelman Kjell Scherpen bracht redding.

Liefst negenmaal wisselde Van de Looi in de rust, onder anderen Verbruggen, Brobbey en Crysencio Summerville kwamen in de ploeg. Met een bijna volledig nieuw elftal kwam Jong Oranje wat vaker bij het doel van de Japanners, met kansen voor Summerville, Brobbey, Devyne Rensch en Sven Mijnans. Gescoord werd er echter niet in Oostenrijk.

Jong Oranje blijft de rest van deze week in Oostenrijk. Vervolgens reist het af naar Tbilisi, waar het woensdag de eerste poulewedstrijd speelt tegen België. De andere tegenstanders in de groep zijn Portugal en gastland Georgië.

Basisopstelling Jong Oranje: Scherpen; Van Ewijk, Van den Berg, Van de Ven, Maatsen; Reis, Gravenberch, Taylor; Tavsan, Dallinga, Zirkzee

Opstelling tweede helft: Verbruggen; Rensch, Van den Berg, Van Hecke, Hartman; Burger, Timber, Mijnans; Tavsan (61. Manhoef), Brobbey, Summerville