Jong Oranje knokt zich tegen rivaal Portugal naar groepswinst

Reacties

Oranje Onder-21 heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor het EK. Tegen concurrent Portugal werd woensdagavond wel voor het eerst in de poulefase verloren door de ploeg van Erwin van de Looi.

Jong Oranje knokt zich tegen rivaal Portugal naar groepswinst
© Pro Shots
Portugal O21
Portugal O21
2 - 1
Nederland O21
Nederland O21

Erg veel druk stond er voor de jeugdinternationals in Portimão niet meer op. Zowel de Portugese als Nederlandse talenten waren al zeker van EK-deelname, alleen was het nog de vraag welk land als eerste zou eindigen in de groep. Jong Oranje had na negen speelrondes een voorsprong van drie punten op Portugal en het onderlinge resultaat was in het voordeel, na de 4-2 zege op de rivaal in oktober vorig jaar.

Jong Oranje kende op Portugese bodem een dramatische start. Deyovaisio Zeefuik wilde bij een ingooi Justin Hoogma de kans bieden op te bouwen, maar de centrumverdediger werd direct onder druk gezet. Hoogma kwam tijd tekort en besloot terug te koppen naar Kjell Scherpen, maar dat pakte niet goed uit. De Portugezen onderschepten de bal en Fabio Vieira strafte het geklungel in de Nederlandse defensie af door in de tweede minuut al voor de 1-0 te zorgen.

Het elftal van Van de Looi herstelde zich en had een licht overwicht in de eerste helft. Een paar kansen gingen verloren, maar in de 42ste minuut was het na een mooie aanval raak. Javairô Dilrosun gaf de bal op het juiste moment mee aan Zeefuik en uit de voorzet van de rechtsback scoorde Cody Gakpo van dichtbij: 1-1.

Jong Oranje had wat pech toen de Portugezen vlak na rust opnieuw op voorsprong kwamen. Een schot van Vieira werd van richting veranderd, waardoor Scherpen kansloos was bij de 2-1. Jong Portugal drong daarna aan op jacht naar groepswinst. Invaller Rafael Leão kreeg de grootste kans en klopte Scherpen ook, maar de goalie werd gered door Perr Schuurs, die de bal vlak voor de lijn weghaalde. Dankzij goed verdedigen behield Jong Oranje zo uiteindelijk het voordeel op basis van onderling resultaat. Bijna zorgde Justin Kluivert in de slotfase nog voor de gelijkmaker, maar zijn kopbal ging net naast. Desondanks gaat Jong Oranje volgend jaar dus als groepswinnaar naar het eindtoernooi in Hongarije en Slovenië.

Bijzondere opzet

Jong Oranje kwalificeerde zich al in een eerder stadium op overtuigende wijze voor het EK van 2021. De Nederlandse talenten behoren tot de titelkandidaten, maar de weg naar het toernooi in Slovenië en Hongarije zit vol hobbels.

De UEFA besloot eerder de eindronde op te knippen in twee delen. Van 24 tot en met 31 maart worden de poulewedstrijden gespeeld, op 31 mei begint de knock-ouffase. Het betekent dat er nauwelijks voorbereidingstijd is. 'Toevallig vroeg Dani de Wit dat afgelopen week nog aan me', vertelt bondscoach Erwin van de Looi. 'Of we voor het EK nog bij elkaar zouden komen. Helaas laat de voetbalkalender dat niet toe. Er is geen officieel interlandmoment meer, al zoeken we wel naar ruimte. Alleen moet je dan alle clubs meekrijgen. De kans bestaat dat we op zondag verzamelen op een vliegveld en op woensdag beginnen aan het EK.'

De trainer hoopt dat de wedstrijden van zijn internationals in het weekend voorafgaand aan het toernooi zoveel mogelijk op zaterdag kunnen worden gepland. Anders begint de voorbereiding pas op maandag. Het oorspronkelijke idee was in maart met de selectie af te reizen naar Spanje. Daar zou de selectie een week lang kunnen toewerken naar het EK én een oefenwedstrijd spelen. Nu moet de voorbereiding ter plekke plaatsvinden. 'Het is niet ideaal', weet Van de Looi. 'Tegelijkertijd moeten we blij zijn dat we nog voetballen. En het is niet zo dat we alle afspraken nog moeten maken. We zijn al twee jaar met deze groep aan het werk, we gaan naar dat toernooi om Europees kampioen te worden.' (Stef de Bont)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.