Jong Oranje begint EK-kwalificatie met remise tegen 'wereldkampioen'

Jong Oranje is de kwalificatie voor het EK van 2019 begonnen met een gelijkspel tegen Jong Engeland: 1-1. De ploeg van bondscoach Art Langeler kwam goed voor de dag in Doetinchem.

Jong Oranje trof met Jong Engeland de wereldkampioen van afgelopen zomer. Van het elftal dat met Engeland Onder-20 op 11 juli de wereldtitel pakte verschenen er in De Vijverberg namelijk ook zes namen aan de aftrap. Die bewuste middag groeide Dominic Calvert-Lewin uit tot grote held door de winnende treffer te maken tegen de leeftijdsgenoten van Venezuela.

En ook tegen Jong Oranje opende de Everton-aanvaller vrijdagavond de score. Ademola Lookman stuurde zijn Everton-ploeggenoot in de twintigste minuut met een slim steekballetje weg, en Calvert-Lewin passeerde doelman Joël Drommel. Die achterstand betekende een gevoelige tik voor de ploeg van Langeler, die juist zo goed aan de wedstrijd begonnen was.

Met name via Gervane Kastaneer was Jong Oranje namelijk al een aantal keer gevaarlijk geweest in de openingsfase. De aanvaller, die ADO Den Haag deze zomer verruilde voor 1. FC Kaiserslautern, schoot al vroeg in het zijnet en bood even later Guus Til een flinke kans na een fraaie passeeractie bij Dael Fry. Steven Bergwijn zag een afstandsschot uiteenspatten op de lat.

Bart Ramselaar kopt de gelijkmaker binnen.

In de 32ste minuut kwam er gerechtigheid voor Jong Oranje. AZ-verdediger Thomas Ouwejan, die in de fout ging bij de openingsgoal door buitenspel op te heffen, gaf uitstekend voor. Bart Ramselaar sprong vervolgens opvallend hoog en kopte de bal fraai in de bovenhoek: 1-1.

De tweede helft bood een stuk minder spektakel. Bergwijn was er een kwartier nog het dichtst bij. De PSV-aanvaller kreeg de bal niet lekker aangespeeld, maar haalde toch nog goed uit. Jonjoe Kenny haalde zijn inzet uiteindelijk van de lijn. Aan de andere kant gingen de Engelsen in de slotfase nog op zoek naar de winnende treffer, maar die bleef uit.

Komende dinsdag wacht voor Jong Oranje de volgende wedstrijd in Groep 4 van de EK-kwalificatie. Jong Schotland is dan de tegenstander in Groot-Brittannië. Jong Engeland neemt het diezelfde avond op tegen Jong Letland.