Jong Oranje-bedwinger Slowakije bezorgt Polen kater

Voor Polen is de start van het EK Onder-21 jaar in eigen land ondanks een bliksemstart uitgelopen op een anticlimax. Slowakije Onder-21 zorgde voor de teleurstelling bij het gastland (1-2).

Polen kwam uitermate voortvarend uit de startblokken. Binnen een minuut stond de openingstreffer op het scorebord in Lublin. Na een voorzet van Tomasz Kedziora knikte Patryk Stepinski de bal achter de Slowaakse doelman Adrian Chovan.

Slowakije herstelde zich snel van deze tegenvaller. De formatie van Pavel Hapal liet zien waarom het in de kwalificatie Jong Oranje voor was gebleven. In de twintigste minuut was het raak. Jaroslav Mihalík legde met een solo het fundament voor de 1-1 van Martin Valjent, die op aangeven van Martin Chrien scoorde. Met die ruststand mocht Polen zich het meest gelukkig prijzen.

In de tweede helft hielden beide ploegen elkaar meer in evenwicht. Slowakije had meer het initiatief en maakte ook de meeste aanspraak op een tweede treffer. Aan de andere kant liet Polen zich in de counter ook niet onbetuigd.

Twaalf minuten voor tijd werd de Slowaakse inzet beloond. Pavol Safranko, die vijf minuten eerder binnen de lijnen was gekomen, stond op het middenveld met een fraaie voetbeweging aan de basis van de aanval die hij ook afrondde. Met dank aan goalie Chovan – hij redde katachtig op een kopbal van Pawel Dawidowicz – was dat genoeg voor de zege.

Door het resultaat in Lublin, waar Serdar Gözübüyük de scheidsrechter was, is Slowakije na de eerste speelronde koploper in Groep A. Engeland en Zweden kwamen eerder op de avond niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.