Jong Ajax verpest PSV-debuut Room, Oss morst eerste punten

Jong Ajax is vrijdag na de ruime zege op Jong PSV nog de enige ploeg in de Jupiler League zonder puntenverlies. FC Oss en Jong AZ stelden teleur.

Jong PSV – Jong Ajax 0-3
Het Jupiler League-duel met Jong Ajax was voor Eloy Room zijn eerste officiële optreden in het shirt van PSV. De doelman, die van Vitesse werd overgenomen, zal met weinig genoegen terugkijken op zijn debuut. In de negende minuut moest hij een antwoord schuldig blijven op de inzet van Mateo Cassierra, die kort voor rust de 0-2 van David Neres voorbereidde.

Ajax-aanvoerder Zian Flemming vergrootte na bijna een uur het leed van Jong PSV en Room door met een vrije trap door de Eindhovense muur de 0-3 te maken. Jong Ajax, waar de Colombiaanse rechtsback Luis Manuel Orejuela debuteerde, hield het hierbij. De Amsterdamse beloftes zijn na het succes in Eindhoven nog zonder puntenverlies, waar Jong PSV na drie speelrondes op vier punten blijft steken.

Jong FC Utrecht – Jong AZ 1-0
In Spakenburg beleefde Rico Strieder zijn rentree na negen maanden blessureleed. De middenvelder van FC Utrecht bleef na 45 minuten achter in de kleedkamer. Zonder zijn inbreng maar met enig fortuin kreeg Jong FC Utrecht het nog maximaal presterende Jong AZ voor het eerst op de knieën. Een voorzet van Jeredy Hilterman werd door de Alkmaarse aanvoerder Pantelis Hatzidiakos tot treffer gepromoveerd. Het was genoeg voor het eerste Utrechtse succes in de Jupiler League dit seizoen en de eerste nederlaag van promovendus Jong AZ.

Telstar – FC Oss 3-3
FC Oss heeft de status van koploper in de Jupiler League niet waargemaakt tegen Telstar. In Velsen had de Brabantse formatie al snel een voorsprong te pakken. In de zesde minuut tikte Richard van der Venne bij de tweede paal binnen om kort voor rust Istvan Bakx in staat te stellen de 0-2 te maken. De aansluitingstreffer van Mohamed Hamdaoui, en eerste tegentreffer van FC Oss dit seizoen, bood Telstar hoop. De middenvelder zette die hoop om in resultaat, want in een tijdsbestek van elf minuten had hij zijn hattrick op zak. Genoeg voor de eerste Telstar-zege was het niet. Invaller Fisayo Adarabioyo behoedde FC Oss voor een nederlaag, maar niet voor het eerste puntenverlies van het seizoen.

NEC – FC Eindhoven 2-1
Titelkandidaat NEC heeft na het 1-1 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles de draad met moeite opgepakt. Sven Braken bewees daarbij zijn waarde. De van Almere City FC overgenomen spits opende in de zeventiende minuut op aangeven van Arnaut Groeneveld de ban tegen FC Eindhoven. Het bleef voor de Nijmeegse formatie lang bij die ene treffer. Na rust mocht de thuisploeg van geluk spreken dat de Brabantse gasten niet profiteerden van het teleurstellende spel van NEC. Pas in de tachtigste minuut maakte Kyle de Silva de verdiende 1-1. Maar het Nijmeegse antwoord kwam snel van Braken, die opnieuw op aangeven van Groeneveld een NEC-tegenvaller voorkwam.

Helmond Sport - Go Ahead Eagles 1-1
Sam Hendriks was met drie goals in eerste twee duels de grote man bij Go Ahead Eagles. De spits bewees tegen Helmond Sport zijn waarde andermaal, maar dit keer als aangever. Leon de Kogel profiteerde na bijna een halfuur van het voorbereidende werk van Hendriks en maakte tegen de verhouding in 0-1. Het bleek niet genoeg voor de eerste zege van het seizoen voor de Eredivisie-degradant. Kort nadat de 0-2 van Hendriks was afgekeurd wegens buitenspel, kwam Helmond Sport in blessuretijd via Jordy Thomassen langszij.