Jong Ajax serieuze titelkandidaat, grote zorgen bij De Graafschap

Jong Ajax werd in het seizoen 2017/18 kampioen van de Jupiler League en doet dit seizoen weer serieus mee om de titel in de Keuken Kampioen Divisie. Mede dankzij een treffer van debutant Sontje Hansen wonnen de Amsterdamse talenten bij koploper SC Cambuur, dat nu nog maar drie punten meer heeft.

SC Cambuur
SC Cambuur
0 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

Hansen en Naci Ünüvar zaten voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Jong Ajax en Hansen mocht in de competitietopper tegen koploper SC Cambuur direct in de basis beginnen. Hij vormde een voorhoede met Quinten Timber en Brian Brobbey en laatstgenoemde opende na een halfuur de score. Brobbey werd vrijgespeeld door Juan Familia-Castillo en schoof de bal onder het lichaam van Cambuur-doelman Sonny Stevens door: 0-1.

Cambuur wilde direct reageren, maar gaf daarbij ook kansen weg. De Friezen ontsnapten aan een ruimere achterstand toen Jurgen Ekkelenkamp twee keer op Stevens stuitte. Kort na rust schoof Brobbey de bal maar net voorlangs en aan de andere kant probeerde Robert Mühren Ajax-keeper Kjell Scherpen te verrassen met een schot vanaf de middenlijn. De spectaculaire poging van Mühren ging maar net naast.

Na ruim twintig minuten in de tweede helft mocht ook Ünüvar zijn debuut in het betaalde voetbal maken. De zestienjarige technicus verving Brobbey en de doelpuntenmaker zag vanaf de kant hoe Cambuur de druk opvoerde. Er kwamen ook Friese kansen, maar Scherpen hield zijn doel schoon. Uit een tegenaanval maakte Hansen ruim acht minuten voor tijd de 0-2. Hij werd bediend door Quinten Timber, kapte zijn tegenstander uit en vierde zijn debuut voor Jong Ajax met een doelpunt.

Door de overwinning in Friesland is Jong Ajax een serieuze titelkandidaat. De ploeg van Mitchell van der Gaag heeft nog maar drie punten minder dan Cambuur.

De Graafschap
2 - 2
Telstar
Telstar

De Graafschap is bezig aan een slechte reeks. De Superboeren hebben de ambitie om dit seizoen terug te keren naar de Eredivisie, maar de remise met Telstar betekent dat de ploeg van Mike Snoei uit de laatste vier wedstrijden maar drie punten heeft gehaald. Benaissa Benamar zette Telstar tien minuten voor rust op voorsprong, door raak te koppen uit een hoekschop. De gelijkmaker van Leeroy Owusu mocht er zijn: nadat Ralf Seuntjens nog een enorme kans om zeep geholpen had, schoot Owusu van afstand zuiver in de bovenhoek.

In blessuretijd leek het nog helemaal fout te gaan voor De Graafschap, toen Reda Kharchouch de bezoekers op voorsprong zette. Met een rake kopbal voorkwam Seuntjens hierna echter toch nog een nederlaag. Toch zal Snoei behoorlijk gefrustreerd zijn, want zijn ploeg blijft achter de feiten aanlopen. De achterstand op koploper Cambuur bedraagt zes punten.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 2
FC Den Bosch

NAC Breda ging in eigen huis pijnlijk onderuit tegen FC Den Bosch en profiteerde dus ook niet van de nederlaag van Cambuur. De ploeg van Ruud Brood begon dramatisch en kwam al in de tweede minuut op een 0-1 achterstand, toen Ruben Rodrigues bij de eerste serieuze aanval van de wedstrijd direct trefzeker was. NAC moest daardoor al snel in de achtervolging en vond de gelijkmaker na een kwartier, via Finn Stokkers, maar nog voor rust had Den Bosch zijn voorsprong hersteld. De treffer van Kevin Felida bleek de winnende te zijn.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 2
Excelsior
Excelsior

Joël Zwarts kende een moeizame periode, waarin hij wekenlang niet scoorde, maar is de laatste tijd belangrijk voor Excelsior. Hij scoorde al twee keer tegen Roda JC Kerkrade (1-4 zege), was vorige week trefzeker tegen NEC (2-1) en opende vrijdag de score tegen TOP Oss. Luigi Bruins benutte in de slotfase nog een strafschop en zo boekte Excelsior zijn tiende zege van het seizoen. De Rotterdammers stijgen naar de vijfde plek in de Keuken Kampioen Divisie en hebben acht punten minder dan Cambuur.