Jong Ajax schrijft geschiedenis met titel in Jupiler League

Dankzij een spectaculaire comeback tegen MVV Maastricht heeft Ajax zich verzekerd van de titel in de Jupiler League. Mateo Cassierra speelde een hoofdrol tijdens de met 2-1 gewonnen kampioenswedstrijd van de Amsterdamse beloften.

Bij een overwinning op MVV Maastricht zou Jong Ajax geschiedenis schrijven. De Amsterdammers zouden dan als eerste beloftenploeg kampioen worden in de Jupiler League. De ploeg van trainers Michael Reiziger en Winston Bogarde begon uitstekend aan de wedstrijd en kreeg al vroeg kansen via Dennis Johnsen en Cassierra. De bezoekers weigerden echter zomaar mee te werken aan het titelfeestje op De Toekomst, maar doelman Dominik Kotarski greep goed in bij mogelijkheden voor Dogan Golpek, Shermaine Martina en Kelechi Nwakali.

Halverwege de eerste helft leek Cassierra op weg naar de 1-0. De Colombiaanse spits, die al zeventien keer scoorde dit seizoen in de Jupiler League, schoot de bal echter in het zijnet. De wedstrijd bleef op en neer golven. Al was het Jong Ajax dat aan het begin van de tweede helft het gevaarlijkst was. Ché Nunnely en Luis Orejuela hadden hun vizier echter niet op scherp staan.

Na ruim een uur ging het helemaal mis voor de thuisclub, want scheidsrechter Christiaan Bax gaf een strafschop na een overtreding van Cassierra. Nwakali ging achter de bal staan en bleef zeer koel vanaf elf meter: 0-1. Meteen na die treffer kwam Kaj Sierhuis binnen de lijnen bij Jong Ajax en de spits had weinig tijd nodig om de stand gelijk te trekken: vijf minuten na zijn entree zorgde hij op aangeven van Cassierra voor de gelijkmaker.

De thuisclub had de smaak te pakken, want weer drie minuten later was het weer raak. MVV kreeg de bal niet weg en Cassierra haalde de trekker over: 2-1. Die voorsprong gaf de ploeg van Reiziger en Bogarde niet meer weg, waardoor Jong Ajax geschiedenis schreef.

Promotie naar de Eredivisie levert het kampioenschap niet op, aangezien beloftenploegen niet op het hoogste niveau actief mogen zijn. Fortuna Sittard, dat dankzij een 1-0 zege op Jong PSV als tweede eindigde, promoveert in plaats van Jong Ajax van de Jupiler League naar de Eredivisie.