Jong Ajax profiteert van uitglijder NEC, hoogstandje Lammers

Dankzij twee treffers van Dani de Wit (foto) staat Jong Ajax nu drie punten los aan kop van de Jupiler League. De Amsterdammers wonnen maandagavond van FC Oss. Jong PSV was thuis te sterk voor FC Den Bosch. Sam Lammers zorgde voor het hoogtepunt op De Herdgang.

Jong Ajax - FC Oss 2-0
Voorafgaand aan de 25ste speelronde in de Jupiler League hadden Jong Ajax en NEC beide 49 punten, maar de club uit Nijmegen ging vrijdagavond hard onderuit. Op bezoek bij MVV Maastricht verloor de ploeg van trainer Pepijn Lijnders met liefst 4-1. De beloften van Ajax profiteerden optimaal van de nederlaag van NEC door FC Oss te verslaan.

Onder toeziend oog van Erik ten Hag waren de eerste mogelijkheden voor de bezoekers, maar in het laatste kwartier voor rust voerde Jong Ajax de druk op. In de 39ste minuut resulteerde dat ook in de openingstreffer. Een voorzet van Mitchel Bakker werd bij de tweede paal binnengekopt door De Wit.

De thuisploeg, waar de afgelopen transferperiode voor 5,5 miljoen euro van FC Midtjylland overgenomen Rasmus Kristensen de hele wedstrijd speelde, was ook in de tweede helft de bovenliggende partij. Al kreeg Huseyin Dogan nog een uitstekende kans op de gelijkmaker, maar doelman Kostas Lamprou bracht redding. Kort daarna, in de 72ste minuut, zorgde De Wit aan de andere kant voor de beslissing. Op aangeven van Mateo Cassierra tikte de middenvelder 2-0 binnen.

Daar bleef het bij op De Toekomst, waardoor Jong Ajax nu drie punten voorsprong heeft op nummer twee NEC. FC Oss blijft steken op de negende plaats.

Jong PSV - FC Den Bosch 2-1
In de achtste minuut kwam Jong PSV op voorsprong via Albert Gudmundsson, die een strafschop benutte die werd toegekend na een overtreding op Cody Gakpo. Tien minuten later trokken de bezoekers de stand echter al gelijk. Muhammed Mert zorgde voor de 1-1 namens FC Den Bosch. Na ruim een uur maakte Sam Lammers op zeer fraaie wijze 2-1. De spits van de Eindhovenaren maakte de bal knap vrij en schoot van buiten het strafschopgebied raak.

Door de 2-1 overwinning heeft Jong PSV nu 43 punten uit 25 duels, waardoor de ploeg van trainer Dennis Haar vijfde staat in de Jupiler League. Met acht punten minder bezet FC Den Bosch de tiende plaats.