Fortuna boekt succesje zonder Oliseh, nieuwe mokerslag NEC

Fortuna Sittard heeft de bewogen week afgesloten met een gelijkspel tegen Telstar. Titelkandidaat NEC gaf weer niet thuis op vreemde bodem in de Jupiler League.

Fortuna Sittard – Telstar 1-1
De wisseling van de wacht heeft Fortuna Sittard een mager succesje opgeleverd. Claudio Braga, die samen met assistent Kevin Hofland de plaats heeft ingenomen van de ontslagen Sunday Oliseh, zag zijn ploeg tegen Telstar worstelen. Daarbij werd in de zesde minuut een tegenvaller geïncasseerd in de vorm van een tegengoal. Mohamed Hamdaoui was de gelukkige aan de kant van de gasten.

De Limburgse jacht op de gelijkmaker leverde na bijna een uur resultaat op. Finn Stokkers werd onderuit gehaald in het strafschopgebied. Lisandro Semedo benutte de toegekende penalty. In het laatste half uur slaagde Fortuna er niet in de zege te pakken. Maar na vier nederlagen op rij en het ontslag van Oliseh was het gelijkspel welkom, ook omdat Melvin Platje in de slotfase een goede kans op de 1-2 onbenut liet.

MVV Maastricht – NEC 4-1
Na 45 minuten hing de vierde nederlaag op rij op vreemde bodem al in de lucht voor NEC. De Nijmeegse formatie zocht in De Geusselt de kleedkamer op met een 2-0 achterstand. Na een kwartier had Attila Yildirim de score geopend door doelman Joris Delle met een geweldig schot van afstand te passeren. MVV vergrootte na ruim een half uur de marge via Pieter Nys.

Koud begonnen aan de tweede helft toonde NEC herstel. Luc Mares stopte Mohamed Rayhi foutief af, waarna het slachtoffer vanaf elf meter de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam. Maar tien minuten later konden de Nijmegenaren opnieuw beginnen. Joeri Schroijen profiteerde van het gebrek aan daadkracht in de NEC-defensie. Het leed was daarmee nog niet geleden voor de ploeg van trainer Pepijn Lijnders. Jonathan Okita strooide met zijn tiende treffer van het seizoen nog wat extra zout in de Nijmeegse wond.

NEC heeft door de nederlaag de koppositie in de Jupiler League moeten afstaan aan Jong Ajax, dat maandag bij een succes tegen FC Oss afstand kan nemen. Fortuna Sittard snoepte iets af van de achterstand en staat op vier punten derde.

FC Volendam – FC Dordrecht 4-1
FC Dordrecht was bezig aan een sterke reeks. In 2018 leverden alle vier duels de drie punten op. Maar FC Volendam maakte vrijdag hardhandig een einde aan de goede serie van De Schapenkoppen. Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor Nick Doodeman. De aanvaller tekende voor alle assists van de vier Volendamse goals voor rust. Kevin Visser (twee keer), Gerry Vlak en Enzo Stroo profiteerden van zijn voorbereidende werk. Dordrecht redde na rust de eer via Robert Mutzers. Maar daarmee kon niet worden voorkomen dat FC Volendam in de strijd om de periodetitel in punten langszij kwam.

FC Emmen – De Graafschap 5-2
FC Emmen blijft in tegenstelling tot FC Dordrecht nog zonder puntenverlies in de strijd om de vierde periodetitel. De formatie van Dick Lukkien diende daarvoor wel een beroep te doen op de veerkracht. Na de snelle Drentse voorsprong via Alexander Bannink nam De Graafschap het heft in handen. Daryl van Mieghem en Tarik Tissoudali onderstreepten dat met doelpunten. Door een eigen doelpunt van Sven Nieuwpoort was de wedstrijd in de 41ste minuut weer in evenwicht. In de tweede helft sloeg FC Emmen in de laatste twintig minuten toe. Nick Bakker, Bannink en invaller Norair Mamedov maakten het verschil voor de thuisploeg.

Voorafgaand aan het duel van Emmen blikte VI's Chris Tempelman al vooruit.