Jong Ajax figureert in spectaculaire onemanshow Venema

Jong FC Utrecht heeft de laatste plaats in de Keuken Kampioen Divisie verlaten dankzij een overwinning op Jong Ajax. De thuisclub leidde na dertien minuten al met 2-0 dankzij uitblinker Nick Venema.

Jong FC Utrecht
4 - 3
Jong Ajax
Jong Ajax

Vanwege interlandverplichtingen kon Jong Ajax-trainer Michael Reiziger lang niet over zijn beste spelers beschikken en dat was in de openingsfase te merken. Jong FC Utrecht schoot uit de startblokken en speelde de bezoekers bij vlagen helemaal weg. Met name Venema was een plaag voor de Amsterdamse defensie. Door treffers in de achtste en dertiende minuut leek hij al vroeg een zege voor de Domstedelingen veilig te stellen.

Jong FC Utrecht kreeg daarna nog kansen op een derde treffer, maar het was Saku Ylatupa die na ruim een half uur aan de andere kant voor de 2-1 zorgde. De wedstrijd kantelde helemaal en het was een klein wonder dat de thuisclub halverwege nog op voorsprong stond, want Jong Ajax kreeg in het laatste kwartier van de eerste helft kans op kans. Met hangen en wurgen behield de thuisclub de voorsprong tot de rust.

Na de hervatting had Jong FC Utrecht de controle weer een beetje terug. Al waren de bezoekers nog wel het gevaarlijkst. Kort na rust meldde Jong Ajax zich weer in het strafschopgebied, maar was het de tegenaanval die een doelpunt opleverde. Venema maakte zijn derde doelpunt van de avond en gaf de thuisclub weer wat meer lucht. Acht minuten later leek de wedstrijd helemaal beslist toen Boy Kemper met een eigen doelpunt voor 4-1 zorgde.

Teun Bijleveld zorgde nog wel voor 4-2, zijn voorzet verdween in één keer in het doel, maar echt spannend werd het niet meer in Stadion Galgenwaard. Venema kreeg zeven minuten voor tijd nog een uitgelezen mogelijkheid op zijn vierde treffer van de avond, maar de spits zag een door Perr Schuurs veroorzaakte strafschop gered worden door doelman Stan van Bladeren. Het slotakkoord kwam van Vaclav Cerny, die dankzij een enorme blunder van keeper Maarten Paes de eindstand bepaalde op 4-3.

Door de overwinning verlaat Jong FC Utrecht de laatste plaats. De ploeg van trainer Robin Pronk heeft nu negen punten uit veertien wedstrijden, drie meer dan hekkensluiter FC Dordrecht en Helmond Sport. Jong Ajax, de kampioen van vorig seizoen, blijft met negentien punten steken op de elfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie.