John verslaat Krul en Anita, Kuijt helpt Fener langs Lazio

Ola John en Dirk Kuijt hebben zich met respectievelijk Benfica en Fenerbahçe een goede uitgangspositie verworven in de kwartfinale van de Europa League. Waar John tegen het Newcastle United van doelman Tim Krul en invaller Vurnon Anita niet doorslaggevend kon zijn, was Kuijt dat tegen Lazio wel met een late goal.

Benfica – Newcastle United 3-1Aanvankelijk leek het er geenszins op dat Ola John met Benfica uiteindelijk als overwinnaar uit de strijd zou komen. Hoewel de Portugese ploeg de bal meer in bezit had, scoorde Newcastle United al na twaalf minuten uit de tegenstoot. Moussa Sissoko stoomde door richting de achterlijn en stelde Papiss Cissé met een uitstekende voorzet in staat het belangrijke uitdoelpunt te maken.

Dat Newcastle niet nog een tweede goal maakte, was vooral een kwestie van pech. Tien minuten na de 0-1 belandde een schot van Cissé via een voet van Ezequiel Garay en een hand van doelman Artur op de paal, terwijl de Senegalese spits vlak na rust met een stift nogmaals een van de staanders raakte.

Het zou de laatste grote kans blijken voor Newcastle, waar Vurnon Anita aanvankelijk vanaf de bank moest toezien hoe zijn landgenoot Tim Krul (rechts op de foto onder) steeds meer werk kreeg naarmate de wedstrijd vorderde. Na 25 minuten had Krul al moeten capituleren. De 25-jarige Hagenaar, die zijn rentree maakte na twee maanden blessureleed, keerde een hard schot van Oscar Cardozo nog wel maar had geen antwoord op de rebound van Rodrigo. Kort daarna gaf Krul bij een schot van André Gomes opnieuw een rebound weg, maar ditmaal kon hij met een voet de rebound van John wel uit zijn doel houden. En ook bij een poging van dichtbij van Rodrigo bracht hij uitstekend redding.

Dat Benfica in de tweede helft uiteindelijk toch de vijfde Europese thuiszege op rij boekte, had Newcastle voornamelijk aan zichzelf te danken. In de 66ste minuut profiteerde Lima van een te korte terugspeelbal van Davide Santon (2-1) en vijf minuten later bleef Cardozo na een handsbal van Steven Taylor uiterst koel vanaf de stip: 3-1. De Paraguayaan moest twee keer aanleggen, omdat arbiter Anthony Gautier de penalty had laten overnemen.

Fenerbahçe – Lazio 2-0 Dirk Kuijt speelde met Fenerbahçe eindelijk weer eens in een vol stadion. De vorige twee Europa League-duels moest Fener zonder publiek afwerken, omdat de supporters zich tot twee keer toe hadden misdragen.

In de ontmoeting met het dit seizoen in de Europa League nog ongeslagen Lazio viel er aanvankelijk weinig te genieten voor de 45 duizend Turkse toeschouwers. De beste kans kwam voort uit slecht uitverdedigen van de Italiaanse bezoekers. Moussa Sow verzuimde echter te profiteren en schoot tegen de paal.

Toch kantelde de wedstrijd uiteindelijk in Turks voordeel. Het eerste teken aan de wand was de rode kaart van de twintigjarige Ogenyi Onazi, die vlak na rust zijn tweede gele kaart kreeg. De tien man van Lazio hielden vervolgens nog lang stand, maar moesten uiteindelijk toch een tegengoal toestaan.

Een handsbal van Stefan Radu kwam Lazio duur te staan. Scheidsrechter William Collum kon niet anders dan de bal op de stip leggen, waarna Pierre Webó Kuijt en consorten op 1-0 zette. Vlak voor tijd verschafte Kuijt zijn ploeg Fenerbahçe een nog riantere uitgangspositie door de rebound binnen te tikken na een vrije trap van Caner Erkin.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.