Jóhannsson en Johansson bewijzen gelijk Advocaat

AZ heeft dankzij een sterke eerste helft een overtuigende 4-0 zege geboekt op tien man van Heracles Almelo. Aron Jóhannsson en Mattias Johansson vervulden de hoofdrollen.

'Plaats vijf, zes, zeven en acht. Het zou een schande zijn als we dat niet halen. Daar maak ik me geen zorgen over.' Trainer Dick Advocaat kreeg tegen Heracles de bevestiging van zijn realiteitszin van de doelstelling van AZ.

Al na de eerste 45 minuten kon de Hagenaar met een gerust hart achterover leunen. Zijn ploeg leidde verdiend met 2-0 tegen Heracles Almelo, dat bovendien halverwege de eerste helft Milano Koenders de kleedkamer zag opzoeken met een rode kaart. De verdediger kreeg die straf voor een overtreding op de doorgebroken Aron Jóhannsson.

Die Amerikaanse international vervulde sowieso een hoofdrol in Alkmaar. Na een kwartier opende hij de score op aangeven van rechtsback Mattias Johansson, in een aanval die werd ingeleid door Steven Berghuis.

In de 37ste minuut hadden deze drie dezelfde rol in de tweeduizendste AZ-treffer in de Eredivisie, met het verschil dat Jóhannsson op een andere manier de Heracles-defensie en keeper Remko Pasveer het nakijken gaf.

In de tweede helft hield Heracles de schade beperkt. Trainer Jan de Jonge, die in het eerste half uur Jeroen Veldmate en Illiass Bel Hassani wisselde, zag zijn ploeg nog een antwoord schuldig blijven op de inzet van Johansson in de 79ste minuut. Viktor Elm maakte in blessuretijd het Alkmaarse feest compleet. Van afstand liet hij Pasveer kansloos.

Door de overwinning bevestigde AZ zijn aanspraak voor een plaats in de play-offs om Europees voetbal. Voor Heracles blijven de zorgen over handhaving.