Jasper Cillessen krijgt bij Valencia alle kans om zichzelf te laten zien

Reacties

Jasper Cillessen vertrok naar Valencia omdat hij weer wekelijks wil laten zien wat hij in zijn mars heeft. Na een teleurstellende terugkeer in Camp Nou volgde dinsdag de sportieve revanche in de Champions League-ontmoeting bij Chelsea, waar hij de grote uitblinker aan Spaanse zijde was. Cillessen had het erg druk in Londen en daar raakt hij langzaam maar zeker al aan gewend.

Jasper Cillessen krijgt bij Valencia alle kans om zichzelf te laten zien
Valencia
Valencia
1 - 1
Leganés
Leganés

In de potjes die Cillessen in zijn drie jaar bij Barcelona mocht spelen, kwam de doelman vaker niet dan wel in het spel voor. Hij moest scherp zijn voor die ene kans die de tegenstander altijd wel kreeg en bewees dat hij deze kwaliteit bezit. Ploeggenoten en media waren vaak lovend over Cillessen, die echter heel goed wist dat hij Marc-André ter Stegen niet uit het doel zou verdrijven. In de zoektocht naar speelminuten vertrok hij deze zomer naar Valencia.

Daar werkt het allemaal iets anders dan bij Barcelona. Cillessen moet meer bij de les zijn en heeft dit seizoen al genoeg te doen gekregen. In de eerste vier speelronden verrichtte de keeper dertien reddingen. In La Liga zijn er maar vier keepers die meer doelpunten voorkwamen: Aitor Fernández van Levante (17), Miguel Ángel Moyà van Real Sociedad (14), Manuel Reina Rodríguez van Real Mallorca (14) en Rubén Blanco van Celta de Vigo (14).

Cillessen is in dit lijstje wel de keeper met de meeste tegendoelpunten (7) en het laagste reddingpercentage (65 procent). Vijf van die zeven doelpunten kreeg Cillessen afgelopen zaterdag om de oren, uitgerekend in de uitwedstrijd tegen Barcelona. De keeper wilde zo graag uitblinken in het stadion dat drie jaar lang zijn thuis was, maar Valencia was geen partij voor de kampioen en ging met 5-2 onderuit. Cillessen verrichtte nog wel vijf reddingen en voorkwam daarmee een nóg grotere nederlaag. Zijn collega aan de overkant, Ter Stegen, trad maar één keer succesvol handelend op.

Bij de 3-1 van Gerard Piqué, wat uiteindelijk de beslissing in de wedstrijd bleek te zijn, zag Cillessen er niet goed uit. De doelman verwerkte een schot van Antoine Griezmann niet goed en Piqué tikte van dichtbij binnen. Het werd zo een avond om snel te vergeten voor Cillessen; wat volgde was een avond om nog eens aan terug te denken. Valencia won dinsdag in de groepsfase van de Champions League met 0-1 van Chelsea en Cillessen had met zes cruciale reddingen een groot aandeel in dat succes. De keeper werd op Stamford Bridge gekozen tot Man van de Wedstrijd.

Cillessen werd in de Spaanse media en op social media bedolven onder de complimenten. De keeper pakte zijn kans om zich te laten zien op het hoogste podium met beide handen aan en ziet dat de zege op Chelsea ook veel goeds heeft gedaan voor de sfeer binnen de club. Valencia stond in brand na de trainerswissel Marcelino voor Albert Celades, maar de spelersgroep heeft ondanks zijn onvrede besloten om het maximale te geven voor de nieuwe coach. Onder het mom van: de club Valencia is en blijft het belangrijkste.

Wat ook helpt is dat de spelers volgens Super Deporte te spreken zijn over wat Celades wil veranderen aan de speelstijl. Voor de uitwedstrijd tegen Barcelona wijzigde hij nog nauwelijks iets, daar was ook geen tijd voor, maar tegen Chelsea nam hij zijn eerste beslissingen. Het middenveld werd versterkt met Francis Coquelin en Celades, die Gonçalo Guedes ondanks zijn status passeerde, droeg zijn ploeg op om in balbezit 4-3-3 spelen en bij balverlies 4-4-2. Het strijdplan leverde het gewenste resultaat op, met de winnende goal van Rodrigo Moreno, een kwartier voor tijd. De spits schoot na een slimme vrije trap knap raak.

'We steunen Celades tot het einde', beloofde aanvoerder Dani Parejo na de wedstrijd in Londen. Zondag moet dat opnieuw bewezen worden, als Leganés op bezoek komt. Deze ploeg staat na vier speelronden onderaan in La Liga, heeft tot dusver alles verloren en slechts één keer gescoord. Cillessen, die al reikhalzend uitkijkt naar de thuiswedstrijd tegen Ajax op 2 oktober, kan zich zowaar eens opmaken voor een wat rustigere wedstrijd. De vraag is of de goalie daar wel op zit te wachten. Na drie jaar bankzitten bij Barcelona was de Oranje-international wel toe aan wat actie.

Speelronde 5 in La Liga


Vr 20 sep. 2019

Za 21 sep. 2019

Zo 22 sep. 2019

LaLiga

Stand LaLiga 2019/2020

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
10
Osasuna
38
13
13
12
46-54
-8
52
11
Athletic de Bilbao
38
13
12
13
41-38
+3
51
12
Levante
38
14
7
17
47-53
-6
49
13
Real Valladolid
38
9
15
14
32-43
-11
42
14
Eibar
38
11
9
18
39-56
-17
42
15
Real Betis Sevilla
38
10
11
17
48-60
-12
41
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.