Jansen zet AZ op scherp: 'Ik had er zeven of acht kunnen wisselen'

AZ was zondag te sterk voor RKC Waalwijk, maar had wel een comeback nodig in de tweede helft. Bij rust leidde de thuisploeg namelijk nog met 1-0, waarna AZ-trainer Pascal Jansen de boel op scherp zette bij de Alkmaarders, die op doelsaldo bovenaan staan in de Eredivisie.

RKC Waalwijk
1 - 3
AZ
AZ

'Het was stroperig. Weinig initiatief aan de bal en totaal geen diepte zonder bal. De ruimtes achter hun laatste lijn waren gigantisch groot. We brachten onszelf in de problemen en dan zie je wat je niet wil zien', vertelde Jansen in gesprek met ESPN. 'Zo herkende ik mijn ploeg ook niet. We hebben daarna een aantal dingen anders gedaan en na rust werd het iets beter. We kregen daarvoor wel een aantal momenten, maar de overtuiging ontbrak om er echt iets van te maken. Dat verbaast me, want daar staan we om bekend.'

Jansen bracht Ernest Poku en Mayckel Lahdo in. 'De wissels hebben het uitermate goed opgepakt om de wedstrijd alsnog te keren. Ja, ik overwoog in de rust wel om meer dan twee keer te wisselen. Dat zei ik in de rust ook tegen de jongens. Ik had er wel zeven of acht kunnen wisselen. Behalve Matthew Ryan dan. Hij was in de eerste helft op een cruciaal moment beslissend, anders was het 2-0 geweest. Helaas was het nodig, maar we zijn heel blij met een keeper als hij.'

De Wit
Dani de Wit maakte de 1-2 van AZ en vond ook dat het voor rust niet goed ging. 'We hadden op voorhand meer verwacht, maar we weten ook wel dat RKC-uit lastig is. Zeker de afgelopen twee jaar. We waren niet scherp en de afstanden waren veel te groot. Ze konden heel makkelijk onder onze druk uitkomen. Dat we dan als team zo'n tweede helft spelen, is wel heel goed. In de rust heeft de trainer de boel op scherp gezet. Dat kwam even aan, maar hij had wel gelijk. Veel jongens speelden onder de maat.'