Jahanbakhsh en hongerige Weghorst leiden frivool AZ langs Almere City

AZ heeft donderdag op overtuigende wijze afgerekend met Almere City: 0-4. Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst leidden de Alkmaarders naar de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker.

De bezoekers kwamen moeizaam op gang in Almere. Pas na 22 minuten viel de eerste kans te noteren: Weghorst kopte naast. De aanvallende inbreng kwam voornamelijk van Jahanbakhsh, die doelman Chiel Kramer vanaf afstand een aantal keer op de proef stelde.

Het was echter een verdediger die het Alkmaarse bal opende. Stijn Wuytens stond vogelvrij bij een hoekschop en kopte via de handschoenen van Kramer raak. Het scheelde maar een haartje of AZ was met een verdubbelde voorsprong gaan rusten, want Jahanbakhsh zag zijn knal op de kruising uiteenspatten.

Na de pauze was het verzet van Almere al snel definitief gebroken. De tweede helft was vier minuten oud toen Weghorst een te korte terugspeelbal van Josef Kvida onderschepte, Kramer omspeelde en de bal in het lege doel legde. Zo koel als hij afrondde, was het juichen niet. Weghorst toonde zichtbare ontlading na zijn eerste doelpunt sinds 19 september (ook in het bekertoernooi, tegen MVV Maastricht).

AZ rook bloed en Weghorst wilde meer. Wat volgde was een stormloop waarin de gasten met prima combinatiespel verder uitliepen. Na gevaarlijke pogingen van Teun Koopmeiners en Weghorst maakte de aanvalsleider alsnog zijn tweede treffer. Een van richting veranderde voorzet van Jahanbakhsh belandde in de voeten van Weghorst, die fraai en direct uit de draai de bal tegen de touwen schoot.

Tot overmaat van ramp voor Almere werd aanvoerder Kees van Buuren na een uur weggestuurd met zijn tweede gele kaart na een overtreding op Weghorst. Ricardo van Rhijn, die als centrale verdediger speelde, was twee minuten later dicht bij zijn eerste goal in dienst van AZ, maar zijn vrije trap ging via de vingertoppen van Kramer en de lat over.

Het slotakkoord was voor een andere verdediger, Jonas Svensson. De rechtsback kreeg de bal perfect mee in de loop van Mats Seuntjens en schoof binnen. In de slotminuten liet Wuytens het na om zijn tweede doelpunt van de avond te maken. Hij kopte in kansrijke positie naast, waardoor het bij 0-4 bleef.