Jacob Mulenga, de priester van de Galgenwaard

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Gillette Speler van de Week. Tijdens de zestiende speelronde was dit Jacob Mulenga.

Jacob Mulenga, de priester van de Galgenwaard

Soms zou je bijna denken dat spelers die voetbal nog gewoon als hobby zien, het ook het verst schoppen. Dat is winst voor de sport, want in het tijdperk van de munten zijn echte liefhebbers schaars. Neem nu de loopbaan van Jacob Mulenga, een carrière die zich ontwikkelt als een komeet.

Nee, als kind droomde de Afrikaan er niet van om als prof op tv te komen. Zoiets achtte hij onmogelijk. En bovendien: in de Zambiaanse stad Kitwe waar hij vroeger woonde, was het hebben van een radio al het grootste goed. Mulenga voetbalde alsof hij danste, hoe sierlijker hoe beter. Frêle in zijn bewegingen, met een lichaam van een reus.

Hij baarde opzien bij vrienden, familie, eigenlijk bij iedereen in zijn omgeving, en niet alleen door zijn kunstjes met de bal. Als een Afrikaanse geestelijke propageerde hij de waarde van de hoop, in zijn ogen werp je alleen door positief te zijn het juk van de ellende van je af.

Nu, amper zes jaar nadat hij voor het eerst in clubverband had gespeeld, is de Zambiaan spits van FC Utrecht. Én idool in Stadion Galgenwaard. En afgelopen zondag won hij als Man of the Match in de wedstrijd tegen Ajax een dinercheque. Zouden ze in Kitwe ooit van restaurants hebben gehoord?

Mulenga geniet van de aandacht. Als de hele Galgenwaard zijn naam scandeert, lacht de spits zijn tanden bloot. Al was het maar omdat hij waarmaakte wat eigenlijk onmogelijk werd geacht. Zoals tropische vogels soms kunnen verdwalen, kwam ook de spits uit Zambia waar niemand hem ooit had verwacht. <br /><br /> 'Ik weet dat er mensen zijn die raar opkijken over mijn carrièreverloop. Die is zeker zo ver gekomen door hier en daar wat geld te betalen', opperde hij onlangs in VI. Maar nee, het was geen geld dat hem hielp. 'Hard werken en veel bidden, dat is mijn geheim.'

Juist door de twijfels die hem in het verleden omringden, is Mulenga gretiger dan ooit. Hij zou niet doeltreffend genoeg zijn, klinkt de kritiek. En soms oogt hij – ook door zijn postuur – als een dolle stier. Maar vooruitgeblazen door de steun van Kalusha Bwalya, de beste speler die Zambia ooit kende, gelooft Mulenga. In God, maar zeker ook in zichzelf.

En dus kwam tegen Ajax alles er in één beslissende actie uit. Door zijn late ontdekking en ietwat trage start werkt de Zambiaan vanuit een achterstand. Maar geen achterstand acht hij te groot.Die van bloed, zweet en tranen, een stijl die bij FC Utrecht past. Mulenga is alsnog priester geworden. De Priester van Stadion Galgenwaard. U kunt niet meer meedoen aan de vraag van deze week. Vanavond wordt de nieuwe speler van de week bekend gemaakt.

Bekijk hier al onze video's