Jaarcijfers Heerenveen: donkere wolken ondanks klein plusje

Reacties

SC Heerenveen heeft over het seizoen 2019/20 een nettowinst van ruim één miljoen euro geboekt. Daar staat echter een dalende omzet en een stijgend operationeel tekort tegenover.

Jaarcijfers Heerenveen: donkere wolken ondanks klein plusje
© Pro Shots

Heerenveen had afgelopen seizoen een tekort van liefst 6,8 miljoen euro in de normale bedrijfsvoering, het zogeheten operationele tekort. Door spelersverkopen is het gelukt dat gat - dat nooit eerder zo groot was - te dichten en is er dus zelfs nog een winst van 1,1 miljoen gerealiseerd. Dit komt met name door de transfer van Michel Vlap (Anderlecht). Het vertrek van Chidera Ejuke van CSKA Moskou valt buiten het boekjaar 19/20.

Het operationele tekort is een miljoen hoger dan strikt noodzakelijk doordat er een reservering van een miljoen euro is gemaakt voor gederfde inkomsten tijdens het lopende boekjaar. Zonder die reservering was het operationele tekort dus 5,8 miljoen euro geweest.

De omzet van Heerenveen kelderde met bijna drie miljoen euro naar ruim 13 miljoen. De club noemt de coronacrisis, daling op de ranglijst voor tv-gelden en het langdurig spelen zonder hoofdsponsor als belangrijkste redenen voor deze daling.

Heerenveen verwacht dat de omzet over het huidige seizoen verder zal dalen, met nog eens drie miljoen. De club moet daarom bezuinigen. Onlangs is al een reorganisatie doorgevoerd, daarnaast staat het spelersbudget onder druk en maakt de club zich sterk voor een verlaging van de stadionhuur.

Bovendien spreekt de club zijn vrees uit voor de gevolgen van de coronapandemie op de transfermarkt, waarvan het in steeds heviger mate afhankelijk is geworden. 'Hoe langer de duur, hoe terughoudender clubs zullen zijn met investeringen in nieuwe spelers.' Hoewel de club een flink eigen vermogen bezit - ruim 26 miljoen - worden in dat licht nieuwe bezuinigingen niet uitgesloten.

Bekijk hier al onze video's
Meer SC Heerenveen
Meer over SC Heerenveen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.