Italië bezorgt Oranje domper met indrukwekkende overwinning

Italië heeft de koppositie in Groep A1 overgenomen van Nederland door thuis af te rekenen met Polen. Daardoor zijn de Azzurri hard op weg zich te plaatsen voor de Final Four van de Nations League.

Italië
Italië
2 - 0
Polen
Polen

Het was een klein wonder dat het halverwege slechts 1-0 stond in Reggio Emilia, want de bezoekers hadden helemaal niets in te brengen. Italië was heer en meester, maar verzuimde de vele kansen om te zetten in doelpunten. Alleen Jorginho was trefzeker door in de 27ste minuut een strafschop te benutten na een overtreding op Andrea Belotti. Eerder was een doelpunt van Lorenzo Insigne nog afgekeurd omdat Belotti in buitenspelpositie doelman Wojciech Szczesny hinderde.

Polen mocht ook van geluk spreken dat het met elf man de rust haalde, want Robert Lewandowski verdiende een rode kaart voor zijn elleboogstoot in het gezicht van Alessandro Bastoni. Aangezien er ook geen VAR aanwezig was, ontsnapte de spits aan een vroegtijdig vertrek. Ook met elf tegen elf had Italië voor rust meer dan één keer moeten scoren, maar achtereenvolgens Federico Bernardeschi, Belotti, Nicolò Barella en Insigne lieten uitgelezen kansen onbenut.

Ook in de tweede helft ontstapte Polen aan een rode kaart toen Jacek Goralski een tackle met twee benen inzette op Belotti. De arbitrage was sowieso niet in het voordeel van Italië, want een kwartier voor tijd had de thuisploeg opnieuw een strafschop verdiend na hands van Jan Bednarek. Scheidsrechter Clement Turpin liet echter doorspelen. Kort daarna gaf de Fransman wel een tweede gele kaart aan Goralski, waardoor de bezoekers alsnog met tien man kwamen te staan. Zeven minuten voor tijd zorgde invaller Domenico Berardi voor de beslissing. Op aangeven van Insigne maakte de Sassuolo-aanvaller in het stadion van zijn club de 2-0.

Door de overwinning is Italië de nieuwe koploper in Groep A1. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini, die zondagavond in zelfisolatie zat en werd vervangen door zijn assistent Alberico Evani, heeft negen punten uit vijf duels en heeft alles daardoor in eigen hand. Een overwinning woensdag op bezoek bij Bosnië-Herzegovina, dat als laatste eindigde in de poule, is voldoende om de Final Four van de Nations League te bereiken. Nederland en Polen moeten hopen op een misstap.