Italiaanse bond laat Cagliari wegkomen met racisme fans

De Italiaanse voetbalfederatie (FIGC) heeft besloten om Cagliari geen straf op te leggen voor de apengeluiden van een gedeelte van de aanhang van de club jegens Juventus-spelers Moise Kean, Alex Sandro en Blaise Matuidi tijdens het onderlinge Serie A-duel op 2 april.

Italiaanse bond laat Cagliari wegkomen met racisme fans

De beslissing is opzienbarend, aangezien het incident voor veel ophef zorgde. De FIGC vindt echter dat de liederen 'objectief gezien een beperkte relevantie hadden' tijdens de wedstrijd.

Met name Kean was het slachtoffer van de apengeluiden. Toen hij kort voor het einde scoorde, ging hij demonstratief voor de fanatieke aanhang staan, hetgeen nog meer woede ontlokte bij de mensen in het publiek. Voorzitter Tommaso Giulini van Cagliari zei naderhand dat elke speler met zo'n manier van juichen een dergelijke behandeling zou hebben gekregen.

Het incident leidde in de voetbalwereld tot veel consternatie, maar de Italiaanse autoriteiten zien dus geen reden om Cagliari te bestraffen. Ook Juventus-verdediger Leonardo Bonucci raakte in opspraak. 'Hij had het ook anders kunnen aanpakken. Er waren racistische leuzen, Blaise Matuidi hoorde het ook. Maar ik denk dat het fifty-fifty is. Moise had dit niet moeten doen, de fans van Cagliari hadden zo niet mogen reageren. We zijn profs, moeten een voorbeeld zijn en niet provoceren', meldde Bonucci, die later terugkwam op zijn woorden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen