Italiaanse bond houdt alle opties open: van play-offs tot jaar zonder kampioen

Reacties

De Italiaanse voetbalbond FIGC wil proberen om de laatste speeldag van de Serie A te verplaatsen naar eind mei, een kleine twee weken voor de eerste wedstrijd van Italië op het EK. Mocht dit niet lukken, dan worden bijzondere scenario's voor het restant van de competitie niet uitgesloten.

Italiaanse bond houdt alle opties open: van play-offs tot jaar zonder kampioen
© Pro Shots

Om de verspreiding van het coronavirus verder tegen te gaan zijn in Italië alle sportevenementen tot 3 april stilgelegd. Door deze beslissing is er niet voldoende tijd om alle resterende wedstrijden voor 24 mei, de dag die nu nog op de planning staat als de slotdag van de Serie A, af te werken: laat staan de resterende duels in de strijd om de Coppa Italia.

Gabriele Gravina, de voorzitter van de FIGC, heeft nu aangegeven dat geprobeerd wordt om de laatste speelronde van de Serie A te verplaatsen naar 31 mei. Tot die tijd moeten alle beschikbare data ingevuld worden met inhaalwedstrijden, om de competitie zo tot een goed einde te brengen. Dit zou betekenen dat de Serie A nog geen twee weken voor de eerste wedstrijd van Italië op het EK, op 12 juni tegen Turkije, zal eindigen.

Mocht dit niet de juiste oplossing blijken te zijn, dan heeft Gravina meerdere alternatieve ideeën. Deze worden tijdens een meeting op 23 maart besproken. Een van de mogelijkheden is dat er dit seizoen helemaal geen kampioen zal komen: iets waar door de Italiaanse media al voor gevreesd werd. De FIGC zou in dit geval met de UEFA in overleg gaan over de verdeling van de Europese tickets voor komend seizoen. 

Een andere mogelijkheid is dat er gekeken wordt naar de ranglijst op het moment dat de competitie onderbroken werd. Dat zou een nieuwe Scudetto voor Juventus betekenen. De Oude Dame staat na 26 speelronden bovenaan in de Serie A, met een punt meer dan Lazio.

Serie A

Stand Serie A 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
26
5
7
76-43
+33
83
2
Internazionale
38
24
10
4
81-36
+45
82
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
98-48
+50
78
4
Lazio
38
24
6
8
79-42
+37
78
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Een derde optie die wordt voorgesteld is dat er na de competitieonderbreking play-offs gespeeld worden voor de landstitel én voor degradatie naar het tweede niveau. Het is een keer eerder gebeurd dat de winnaar van de Serie A uit een play-off kwam. In het seizoen 1963/64 eindigden Bologna en Internazionale op 54 punten, waarna zij op neutrale grond in een play-offfinale om de Scudetto speelden. Bologna won dit duel met 2-0 en kroonde zich zo tot de kampioen van Italië. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.