Zahavi weer in actie met Maccabi Tel Aviv: 'Onze wereld is stopgezet'

Maccabi Tel Aviv en Maccabi Haifa komen donderdag voor het eerst in actie sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas. Het is een vreemde gewaarwording voor de spelers van de Israëlische clubs. Voormalig PSV'er Eran Zahavi vertelt erover.

Zahavi weer in actie met Maccabi Tel Aviv: 'Onze wereld is stopgezet'
Zarja Loegansk
Zarja Loegansk
1 - 3
Maccabi Tel Aviv
Maccabi Tel Aviv

Zahavi gaat met Maccabi Tel Aviv op bezoek bij het Oekraïense Zorya Luhansk. De wedstrijd wordt gespeeld in Polen omdat het in Oekraïne ook nog altijd oorlog is na de invasie van Rusland. 'We hebben het vaak over "voetbal is oorlog", maar de echte oorlog speelt zich niet af op het veld', sprak Zahavi.

'We hebben onze families achtergelaten, de mensen van wie we houden. Onze soldaten vechten voor ons. Wat wij als voetballers doen, is geen vechten', vervolgde de aanvaller. 'We proberen vooral plezier te hebben op het veld, voor zover dat kan. Ik wil het ook niet meer hebben over vechten op het veld. Die termen bestaan voor mij niet meer. Voetbal is nu minder belangrijk.'

De competitie in Israël ligt sinds 7 oktober stil. Op die dag viel Hamas het land binnen, waarna Israël terugsloeg met een aanval op de Gazastrook. Maccabi Tel Aviv en Maccabi Haifa komen donderdag wel in actie in Europa. 'Het is een zware maand geweest. Onze wereld is stopgezet', vertelde Zahavi. 'Natuurlijk was onze voorbereiding anders dan normaal. Elke keer als we in Europa spelen, vertegenwoordigen wij niet alleen Maccabi, maar ons land.'

Maccabi Haifa, met onder anderen Tjaronn Chery in het elftal, speelt thuis tegen Villarreal. Het duel in de Europa League wordt door de situatie in Israël gespeeld op Cyprus. De club speelt donderdag in speciale shirts met daarop de vlag van Israël. Bij de wedstrijden van de Israëlische clubs is extra beveiliging op de been gebracht uit angst voor ongeregeldheden.

Bekijk hier al onze video's