Investeringen in het noorden helpen Ajax niet verder

Na twee 1-0 nederlagen binnen zeven dagen lijkt Ajax zijn titelaspiraties te moeten laten varen. Dat uitgerekend verloren werd van FC Groningen en SC Heerenveen heeft een wrang tintje.

Investeringen in het noorden helpen Ajax niet verder

De afgelopen drie jaar gaf Ajax liefst veertig miljoen euro uit aan spelers van Groningen en Heerenveen, maar vooralsnog zonder resultaat. In de afgelopen drie seizoenen won de club twee KNVB-bekers, maar de laatste landstitel dateert al uit 2004.

De club uit Groningen incasseerde van Ajax een kleine vijftien miljoen euro voor het trio Luis Suárez (foto onder), Bruno Silva en Rasmus Lindgren. Heerenveen verdiende totaal 26 miljoen euro aan de transfers van Klaas-Jan Huntelaar en Miralem Sulejmani (foto links).

Ajax verloor de laatste twee wedstrijden van respectievelijk Groningen en Heerenveen, waardoor de achterstand op koploper AZ is gegroeid naar negen punten. Met nog veertien wedstrijden in het verschiet is de titelstrijd nog niet verloren, maar de Amsterdammers hebben het niet in eigen hand.

Ondanks de miljoenen die trainer Marco van Basten investeerde sinds hij afgelopen zomer begon bij Ajax, doet de club het onder zijn leiding niet veel beter dan vorig seizoen, ook al heeft de club een punt meer dan in de vorige jaargang na twintig wedstrijden.

De achterstand op AZ is echter zes punten groter dan het verschil vorig seizoen met koploper PSV na de twintigste speelronde. Ook verloor Ajax al evenveel duels als vorig seizoen gedurende de hele competitie, namelijk vijf keer.

Verder werden onder Van Basten al vijf Ajacieden van het veld gestuurd (Evander Sno, Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen, Dario Cvitanich en Thomas Vermaelen), hetgeen een evenaring is van het clubrecord uit 1999/00 en 2005/06.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen