Invaller Sibon bespaart Jong Oranje olympische afgang

Gerald Sibon behoedde Jong Oranje voor een nagenoeg zeker lijkende olympische afgang. De invaller hielp in blessuretijd zijn ploeg aan een 2-2 gelijkspel tegen de Verenigde Staten.

Tien minuten voor tijd was Sibon in het veld gekomen met de wonderbaarlijk snel herstelde Roy Makaay. Het tweetal moest Jong Oranje redden, want hun ploeg keek op dat moment tegen een 2-1 achterstand aan. Kansen leverde hun inbreng nauwelijks op, totdat Nederland in de derde minuut van blessuretijd een vrije trap kreeg op de rand van de zestien na een overtreding op Sibon. De lange spits schoot zelf hard en laag de bal onder de muur door in het Amerikaanse doel: 2-2.

Daarmee ontsnapte Jong Oranje aan een nagenoeg zekere uitschakeling. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan was het duel furieus begonnen, maar was na een half uur buiten adem geraakt. In de tweede helft profiteerden de Amerikanen daarvan, door de leiding te nemen.

In de 65ste minuut zette Freddy Adu de opkomende Sacha Kljestan op weg naar Kenneth Vermeer. Na halfslachtig ingrijpen van Kew Jaliens schoot de Amerikaan raak: 1-1. Tien minuten later kwam Nederland zelfs op achterstand. Michael Orozco zette hard voor en via invaller Calvin Jong-A-Pin ketste de bal tegen Jozy Altidore in het doel: 1-2.

Dat was een enorme tegenvaller voor Jong Oranje, dat het duel zo sterk was begonnen en in het eerste half uur de ene na de andere aanval had opgezet tegen de zwak ogende Amerikanen. In de zestiende minuut was Nederland dan ook verdiend op voorsprong gekomen. Jonathan De Guzman zette voor, Ryan Babel kopte op de voeten van doelman Guzan en schoot in tweede instantie de bal hoog in het doel.

Maar na die eerste dertig minuten leken de krachten weggevloeid bij Jong Oranje. De opportunistisch spelende Amerikanen kregen steeds meer de gelegenheid van de eigen helft te ontsnappen. Nederland hield lang stand en was vlak na rust zelfs nog heel dicht bij de 2-0 toen Hedwiges Maduro vrijstaand in het zijnet kopte.

Gaandeweg de tweede helft ging het echter mis. De Verenigde Staten domineerden en Jong Oranje kwam er nauwelijks nog aan te pas. Totdat Sibon in blessuretijd Nederland alsnog aan een punt hielp.

Jong Oranje heeft twee punten en moet woensdag winnen van Japan. Als de ploeg van De Haan met twee goals verschil zegeviert, dan kwalificeert Nederland zich voor de kwartfinale. Bij een gelijkspel of een nederlaag is de ploeg uitgeschakeld, wint Nederland met één doelpunt verschil, dan wordt het rekenen geblazen met de Nigerianen en Amerikanen.