Invaller Robson-Kanu brengt Wales historische zege

Wales heeft zaterdag een historische overwinning geboekt. Slowakije, ook debuterend op het EK, verloor in Bordeaux door een curieuze treffer (2-1).

Wales begon aan het eerste EK-optreden in zijn historie zonder Wayne Hennessey. De eerste doelman van bondscoach Chris Coleman bleek niet genoeg hersteld om aan de aftrap te komen. Danny Ward, derde doelman van Liverpool, nam de honneurs waar.

Al na twee minuten kreeg hij de Slowaak Marek Hamsik na een fraaie solo dreigend voor zich. Verdediger Ben Davies schoot zijn doelman op de doellijn te hulp. Daardoor kon Gareth Bale in de tiende minuut de score openen namens Wales. De aanvaller van Real Madrid verraste de Slowaakse doelman Matús Kozácik met een vrije trap van dertig meter.

Wales claimde nog tevergeefs een penalty nadat Martin Skrtel in het strafschopgebied een beuk had uitgedeeld aan Jonathan Williams. Een kwartier in de tweede helft kwam het antwoord van Slowakije. De entree van Ondrej Duda bood uitkomst. Hij tekende koud in het veld voor de gelijkmaker na voorbereidend werk van Robert Mak.

Na de 1-1 maakte Slowakije het meeste aanspraak op een tweede treffer. Maar Wales herpakte zich en dankzij een gelukkige treffer greep de ploeg van Coleman ook de winst. De bal kwam via een bijna struikelende Aaron Ramsey voor de voeten van Hal-Robson Kanu. De invaller raakte de bal evenmin goed, maar het was genoeg om Kozácik te passeren.

De Slowaakse verse kracht Adam Nemec, die afgelopen seizoen op een zijspoor stond bij Willem II, was dicht bij de 2-2. Zijn kopbal ging tegen de paal, waardoor Wales als winnaar van het duel der debutanten van het veld stapte.

Om 21.00 uur wordt de andere wedstrijd in Groep B gespeeld. Engeland en Rusland staan in Marseille tegenover elkaar.

Lees op VI.nl ook een uitgebreide analyse van dit duel, waarin de spelers ook een cijfer krijgen, en de Man van de Wedstrijd .