Inter bewijst Nederlandse voetbal goede dienst, Sol scoort voor Kiev

Internazionale heeft donderdag zonder problemen de achtste finale van de Europa League bereikt. De ploeg van Luciano Spalletti was in eigen huis veel te sterk voor Rapid Wien en dat betekent goed nieuws voor het Nederlandse voetbal. Fran Sol beleefde een fijne avond bij Dinamo Kiev en Chelsea maakte geen fout tegen Malmö FF.

Internazionale
4 - 0
Rapid Wien
Rapid Wien

Na de overtuigende zege van Red Bull Salzburg op Club Brugge, waarmee Oostenrijk de cruciale coëfficiëntenplek overnam van Nederland, was het voor het Nederlandse voetbal belangrijk dat Rapid Wien in ieder geval geen punten zou halen voor het Alpenland. De ploeg van Dietmar Kühbauer ging vorige week al met 0-1 onderuit tegen Internazionale en kon die achterstand in Milaan niet ongedaan maken. Zo blijft de achterstand van Nederland op Oostenrijk te overzien.

Inter, dat aantrad zonder Stefan de Vrij, kwam in de elfde minuut op voorsprong via Matias Vecino. Zeven minuten later was het weer raak en ditmaal was Andrea Ranocchia de man die zich na een knappe volley liet feliciteren. Inter had de wedstrijd onder controle en Antonio Candreva miste vlak voor rust dé kans op de derde goal van de avond, toen hij van dichtbij overschoot. Het werd Inter in de tweede helft niet fataal: vanaf de tribune zag Mauro Icardi, die in onmin leeft met zijn werkgever, dat i Nerazzurri de wedstrijd eenvoudig uitspeelden. Ivan Perisic maakte er met een fantastische lob nog 3-0 van, voordat hij de assist leverde op de 4-0 van Matteo Politano.

Dinamo Kiev
Dinamo Kiev
1 - 0
Olympiakos Piraeus

Fran Sol heeft zijn eerste doelpunt voor Dinamo Kiev te pakken. De aanvaller maakte in januari de overstap van Willem II naar de Oekraïense topclub en slaagde er vorige week bij zijn officiële debuut nog niet in om te scoren tegen Olympiakos (2-2). Donderdagavond lukte dat in de thuiswedstrijd wel. Sol zette een klein kwartier voor rust zijn voet tegen de voorzet van Vitali Mykolenko en groeide met dit doelpunt direct uit tot de matchwinner.

Chelsea
Chelsea
3 - 0
Malmö FF
Malmö FF

Chelsea maakte een ongeïnspireerde indruk in de thuiswedstrijd tegen Malmö FF en coach Maurizio Sarri was langs de zijlijn duidelijk gefrustreerd over wat zijn ploeg liet zien. De eerste fatsoenlijke aanval van de thuisploeg leverde tien minuten na rust echter wel direct de openingstreffer op. Willian behield na een indrukwekkende sprint van N'Golo Kanté het overzicht en bediende Olivier Giroud, die met een intikker alweer zijn zesde goal van dit Europa League-seizoen maakte. Even later werd een treffer van Ross Barkley afgekeurd vanwege buitenspel.

Malmö (dat in eigen huis al met 2-1 had verloren van Chelsea) probeerde in de tweede helft nog wat van de wedstrijd te maken. Achttien minuten voor tijd kwamen de bezoekers echter met tien man te staan, toen voormalig Twente-verdediger Rasmus Bengtsson aan de noodrem trok en zijn tweede gele kaart pakte. Wat extra vervelend was voor Bengtsson, was dat Barkley uit de vrije trap die volgde alsnog de 2-0 binnenschoot. Callum Hudson-Odoi mocht vervolgens ook nog een goaltje meepikken en zorgde er zo voor dat de zege van Chelsea ruim uitviel.

Benfica
Benfica
0 - 0
Galatasaray
Galatasaray

Benfica, dat door Ajax tot Europa League-voetbal werd veroordeeld, won vorige week al in Istanbul (1-2) en hield donderdag ook in de thuiswedstrijd Galatasaray van zich af. Dat er niet werd gescoord in Lissabon was een klein wonder: João Félix hielp na een uur spelen een enorme kans om zeep en aan de overkant werd een treffer van Younés Belhanda onterecht afgekeurd. Ryan Donk werd na 78 minuten naar de kant gehaald en vanaf de bank zag hij dat Galatasaray de wedstrijd niet naar zich toe kon trekken. Benfica gaat daardoor naar de volgende ronde.