Inhaalrace City kan stunt van Sporting niet voorkomen

Ricky van Wolfswinkel droeg bij aan de stunt van Sporting Lissabon bij Manchester City. Het elftal uit de Portugese hoofdstad plaatste zich op basis van de gemaakte uitdoelpunten ten koste van de peperdure Engelse ploeg voor de kwartfinale van de Europea League.

Manchester City-Sporting Lissabon 3-2Manchester City, dat de heenwedstrijd met 1-0 had verloren, herstelde zich knap na een uiterst teleurstellende eerste helft. Dankzij Sergio Agüero werd in het laatste half uur een pijnlijke 2-0 achterstand bij rust op eigen veld omgezet in een 3-2 voorsprong. De Argentijn tekende voor twee treffers en was daarnaast het slachtoffer bij de strafschop, waaruit Mario Balotelli scoorde.

Met de productieve opleving van City werd het toch nog spannend voor Sporting Lissabon, dat na 45 minuten met een even verdiende als geruststellende 2-0 voorsprong was gaan rusten. De Portugese ploeg had na ruim een half uur de leiding genomen via Mati Fernández, die met een schitterende vrije trap de score opende. Ricky van Wolfswinkel zette vijf minuten voor rust op aangeven van Marat Izmailov de 0-2 op het scorebord.

De Nederlandse spits verdween halverwege de tweede helft naar de kant. Vanaf de bank zag hij hoe Sporting in de slotfase de druk van Manchester City weerstond, ook doordat een kopbal van City-keeper Joe Hart in blessuretijd net naast ging. Ondanks de 3-2 nederlaag schaarde de Portugese formatie op basis van de uitdoelpunten zich bij de laatste acht in de Europa League.

Besiktas - Atlético Madrid 0-3Na de 3-1 overwinning in eigen huis op Besiktas stond Atlético Madrid eigenlijk al met één been in de kwartfinale van de Europa League. Na 26 minuten was het helemaal beslist toen Adrián López de 0-1 maakte na goed voorbereidend werk van Arda Turan, die in Turkije jarenlang onder contract stond bij Galatasaray. Besiktas ging nog wel op jacht naar de gelijkmaker, maar Thibaut Courtois hield zijn doel schoon. In de slotfase werd het zelfs nog 0-3 door een rake kopbal van Falcao en een schot van invaller Eduardo Salvio.

Olympiakos Piraeus - Metalist Kharkiv 1-2Meer spektakel was er te beleven in Griekenland, waar Olympiakos Piraeus en Metalist Kharkiv het tegen elkaar opnamen. In Oekraïne wonnen de Grieken verrassend met 1-0 en in eigen huis kwam Olympiakos na een kwartier opnieuw op voorsprong. Iván Marcano kopte een voorzet van José Holebas in en tot tien minuten voor tijd was er geen vuiltje aan de lucht voor de thuisclub.

In de 81ste minuut zorgde Cristian Villagra na een steekpass van Taison voor de 1-1, kort daarvoor had Marko Devic nog een strafschop gemist namens de bezoekers. De aanvaller zag zijn Panenka mislukken, maar maakte vier minuten voor tijd zijn fout goed. Devic schoot de 1-2 binnen, waardoor Metalist Kharkiv op basis van uitdoelpunten doorbekert in de Europa League. Foto: VI Images