In Moldavië eindigt somber Europees avontuur AZ

Een zege op Sheriff Tiraspol was een noodzakelijke maar geen voldoende voorwaarde. Aan geen van beide werd voldaan, zodat voor AZ het doek viel in de Europa League.

In Moldavië eindigt somber Europees avontuur AZ

AZ had de hulp van BATE Borisov nodig om nog een overlevingskans te hebben. Met een zege op Dinamo Kiev zou de Wit-Russische ploeg, die al zeker was van kwalificatie, de Alkmaarse hoop overeind houden. Maar die illusie was na de eerste helft in het Gradski Stadion al vervlogen. Dinamo Kiev leidde na 43 minuten dankzij treffers van Ognjen Vukojevic en Andrei Yarmolenko al met 2-0 en liep na rust uit naar een 4-1 zege.

Door het resultaat was Dinamo Kiev sowieso voor AZ niet meer te achterhalen. De Alkmaarse ploeg leek zich bewust van het scoreverloop in Wit-Rusland. De formatie van trainer Gertjan Verbeek kon zich nauwelijks ontworstelen aan het magere Sheriff Tiraspol (1-1).

Brett Holman tekende na ruim een kwartier nog wel voor een voorsprong, maar in de tweede helft deden de gasten in Moldavië nauwelijks meer van zich spreken. De naderende definitieve uitschakeling leek ook zijn weerslag te hebben op het spel van AZ.

Een overwinning was AZ ook niet gegeven. Een schot van veertig meter kostte de Alkmaarse ploeg de zege, waarbij Sergio Romero zich van een mindere kant liet zien. De Argentijnse keeper verkeek zich op de curve die Florent Rouamba aan zijn schot van grote afstand meegaf. De Alkmaarders konden de toevalsgelijkmaker niet beantwoorden en gaven daarmee een vervolg aan het mislukte avontuur in de Europa League. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's