In deze stadions speelt Oranje tijdens de groepsfase van het WK

Reacties

Nu de loting voor de groepsfase van het WK is verricht en het speelschema bekend is, is ook duidelijk in welke stadions het Nederlands elftal gaat spelen. We zetten de drie locaties op een rij.

In deze stadions speelt Oranje tijdens de groepsfase van het WK
© Pro Shots

De afgelopen jaren was er veel te doen om Qatar en de stadions die daar massaal gebouwd werden voor het WK. Volgens de Britse krant The Guardian zijn er 6500 gastarbeiders overleden bij de bouw van de WK-stadions. Ruud Bosgraaf van Amnesty International vertelde vrijdag voorafgaand aan de loting bij de NOS dat die cijfers niet kloppen, maar dat het wel gaat om duizenden gastarbeiders.

'Het probleem is dat de regering van Qatar geen goede autopsie doet als er iemand overlijdt, dus je kan nooit zeggen dat iemand is overleden door de hitte tijdens het bouwen van een stadion', vertelde Bosgraaf. 'Waarom doet Qatar dat niet? Veel doden zijn slecht voor het imago en wellicht moet je dan ook nog compensatie betalen voor de families in landen als Bangladesh. Maar drie doden, zoals Gianni Infantino onlangs zei, dat is onzin.'

Al Thumama Stadium

De FIFA verraste door niet Qatar-Ecuador, maar Senegal-Nederland als openingswedstrijd van het WK te plannen. Zodoende begint Oranje op maandag 21 november al om 11.00 uur (Nederlandse tijd) aan het toernooi. Dat gebeurt in het Al Thumama Stadium in Qatar, waarvan de bouw op de hoofdfoto van dit artikel te zien is. Het stadion werd in oktober vorig jaar geopend en biedt plaats aan veertigduizend toeschouwers. De buitenkant van het stadion is geïnspireerd door de taqiyah, het hoofddeksel dat moslimmannen vaak dragen tijdens het gebed. In totaal worden er acht WK-wedstrijden gespeeld in het Al Thumama Stadium.

© Pro Shots

Khalifa International Stadium

Vier dagen na de eerste wedstrijd treedt Oranje aan tegen Ecuador, op vrijdag 25 november. Het Khalifa International Stadium in het westen van Doha is dan het decor. Dat is een van de twee stadions die voor het WK al bestond en speciaal voor het toernooi is gerenoveerd. Het stadion werd in 1976 geopend en in zowel 2005 als 2017 verbouwd. Tegenwoordig biedt het plaats aan veertigduizend toeschouwers. Doordat er in het oorspronkelijke stadion een atletiekbaan was, is de ruimte tussen het veld en de tribunes groter dan bij de andere stadions. De nationale ploeg van Qatar speelt regelmatig in het Khalifa International Stadium, waar acht WK-wedstrijden - waaronder de troostfinale - gespeeld worden.

Al Bayt Stadium

Voor de laatste groepswedstrijd moet Oranje een stukje reizen. Het Al Bayt Stadium ligt namelijk niet in Doha, maar in Al Khor. Dat is ongeveer vijftig kilometer ten noorden van de hoofdstad van Qatar. Het gastland begint het WK zelf tegen Ecuador in het Al Bayt Stadium en zal ook tegen het Nederlands elftal in dit stadion aantreden. Het stadion werd vorig jaar geopend en heeft een capaciteit van zestigduizend plaatsen. Het bijzondere aan dit stadion is dat het dak dicht kan. De buitenkant doet denken aan een traditionele tent van nomaden uit Qatar. Eveneens opmerkelijk is dat er in het stadion een hotel zit, waarbij sommige kamers uitzicht bieden op het veld.

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.