In de voetsporen van Van Gaal en hakballetjes tijdens een rondo

Reacties

VI-verslaggever Freek Jansen is met Ajax afgereisd naar Portugal, waar de Amsterdammers zich in Lagos voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Tijdens het trainingskamp doet hij verslag van de voorbereiding op het restant van het seizoen.

In de voetsporen van Van Gaal en hakballetjes tijdens een rondo

De velden zijn groen, de lucht blauw en de zon staat hoog aan de hemel. Welkom in de Algarve. Vanochtend landde het vliegtuig met de selectie van Ajax op de luchthaven van Faro, waarna per bus het laatste stuk naar Lagos werd afgelegd.

In de kustplaats slaan de Amsterdammers deze week hun tenten op. Maar, in tegenstelling tot de voorgaande wintertrainingskampen, herbergt de voorbereidingsweek een veelvoud aan dimensies. Het is het derde trainingskamp van Ajax in een jaar, en steeds staat er een andere trainer voor de groep. Na Bosz en Keizer is het nu de beurt aan Ten Hag. Daarbij start Ajax voor de tweede keer dit seizoen een voorbereiding waarin de tijdsfactor dagelijks voelbaar is. Was het in de zomerstop nog de naderende voorronde van de Champions League, momenteel tikt de klok door richting de herstart van de Eredivisie. Nog dertien dagen en dan wacht de Klassieker.

Er is geen tijd te verliezen en dus wordt er vandaag in de namiddag direct een gerichte sessie afgewerkt. ‘We zullen de spelers niet direct vol gooien met allerlei zaken, maar waar het kan wel onze impulsen toevoegen’, sprak Erik ten Hag gisteren nog tijdens zijn eerste perscontact als trainer van Ajax. Gericht werken aan een ploeg, met een missie als uitgangspunt. Het klinkt in deze omgeving bekend. Het luxueuze Cascade Resort aan de rand van Lagos was al eerder de basis voor een ploeg met hoge doelen. In de aanloop naar het WK in 2014 ging Louis van Gaal op dezelfde velden van het resort aan de slag met zijn selectie.

Hij smeedde elke dag opnieuw aan zijn team, lette op elk detail, met een nieuw spelsysteem als resultaat. Ook destijds was de tijdsfactor volop aanwezig, maar Van Gaal slaagde in zijn doel. Oranje verraste op het WK in Brazilië, van de openingswedstrijd tegen Spanje tot aan de strijd om de derde plek tegen het gastland. Met de huidige staat van het Nederlands elftal lijkt het alweer lichtjaren geleden.

Deze keer ligt er een heel ander plan klaar, maar is de ambitie niet minder groot. Het nieuwe technische duo Erik ten Hag en Alfred Schreuder heeft het kampioenschap over een paar maanden als missie gesteld, en wil elke dag in de Algarve gebruiken om hun nieuwe impulsen in de groep te krijgen. Het brengt al op de eerste dag een nieuwe sfeer met zich mee.

De geijkte paden die onder de vorige technische staf voor de spelers steeds meer duidelijk werden, zijn niet meer. Het komt in allerlei details aan het licht. Aan de eerste pass- en trapvorm, die door Alfred Schreuder wordt begeleid, doen bijvoorbeeld ook de keepers mee, die pas daarna met hun specifieke keeperstraining beginnen. De selectie is tijdens de oefening verdeeld in drie groepen, waarbij Schreuder, Winter en Witschge een groep voor hun rekening nemen. Ten Hag zelf schakelt tussen het individu en het geheel, loopt overal tussendoor, observeert en stuurt bij. Zijn stem galmt zo nu en dan even over het veld. Het is een boeiend proces van een trainer met een duidelijke visie en aanpak, maar beginnend in een bestaande situatie in een lopend seizoen vol emoties.

De spelers luisteren aandachtig en proberen zo goed mogelijk aan de nieuwe maatstaven te voldoen. Zoals een opvallend detail, dat tijdens de rondo in de kleine ruimte aan het licht komt. ‘Wie de bal achter zijn standbeen speelt, moet in het midden’, klinkt het resoluut. Verbaasde blikken veranderen automatisch in gretig spel, waar spelers elkaar scherp in de gaten houden. Ten Hag wil eerst functionaliteit zien en ervaren bij zijn spelers, pas daarna zal er ruimte zijn voor gepriegel op de vierkante meter. Het levert een opvallend beeld op als Luis Manuel Orejuela een bal functioneel achter zijn standbeen doorspeelt naar iemand van dezelfde kleur, maar toch in het midden moet verschijnen. Zichtbaar geïrriteerd gooit de Colombiaan een venijnige tackle op de bal eruit.

Ten Hag ziet het van een afstandje aan. Hij moet Ajax naar zijn hand zetten, beseft dat hij zich moet gaan inleven, maar streeft naar een mix van aanpassen en opleggen. Alles met als doel om de selectie klaar te stomen voor een tweede seizoenshelft waarin Ajax een missie heeft. Net zoals die ploeg in 2014 dat had en op het Cascade Resort de basis legde voor een grootse prestatie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.