Imponerende Jahanbakhsh laat Verbeek puntloos bij Twente

In zijn driehonderdste Eredivisie-wedstrijd als coach heeft Gertjan Verbeek weer niet gewonnen met FC Twente. Op bezoek bij AZ ging het vrijdagavond in de tweede helft mis: 2-0. Verbeek is de eerste trainer van FC Twente die geen punten pakt in zijn eerste drie wedstrijden.

In een poging het aanvalsspel van AZ te ontregelen stuurde Verbeek tegen zijn voormalig werkgever vijf verdedigers het veld in. FC Twente startte zeer verdedigend, met Hidde ter Avest, Peet Bijen, Jos Hooiveld, Stefan Thesker en Cristián Cuevas achterin. Willem II hanteerde voor de interlandperiode ook deze tactiek tegen AZ. De Tilburgers kwamen toentertijd op voorsprong, maar FC Twente werd in Alkmaar vroeg teruggedrongen.

Aanvoerder Wout Weghorst had in de elfde minuut al de openingstreffer op zijn schoen, maar na een snelle combinatie stuitte hij op goalie Jorn Brondeel. Ruim een kwartier later kreeg Weghorst wederom een kans, maar na een fraaie steekbal van Alireza Jahanbakhsh kreeg de spits het speeltuig niet op doel vanuit een moeilijke hoek.

In de tweede helft had FC Twente zijn zaakjes wat beter op orde, dat gold alleen niet voor Bijen. De mandekker van de Tukkers verloor zijn schoen, nadat AZ-goalie Marco Bizot op zijn hak stond. Een fan greep zijn kans nadat Bizot het schoeisel over de boarding gooide en nam de schoen mee de tribune op. Pas na ingrijpen van de scheidsrechter werd het verloren voorwerp terugbezorgd bij Bijen (zie video onder).

Na dat kolderieke moment ging het mis voor FC Twente. Weghorst loste tien minuten na rust al een waarschuwingsschot, na ruim een uur werd het 1-0 voor AZ. Fredrik Midtsjø ging in de zestien liggen na contact met Michael Liendl en Jahanbakhsh benutte het buitenkansje vanaf elf meter dankbaar. De defensie van FC Twente stortte als een kaartenhuis in elkaar en Joris van Overeem verdubbelde kort na de 1-0 de voorsprong. Op aangeven van uitblinker Jahanbakshk ramde de middenvelder binnen.

Van Overeem was tien minuten voor tijd dicht bij de 3-0. De paal voorkwam erger leed voor FC Twente, dat vlak voor het laatste fluitsignaal nog een doelpunt afgekeurd zag worden. Tom Boere werkte na een corner binnen bij de tweede paal, maar scheidsrechter Martin van den Kerkhof constateerde een overtreding. Boere had sowieso pech in de slotfase, want de spits raakte in de blessuretijd ook nog de paal.

De formatie uit Enschede staat momenteel zeventiende in de Eredivisie en kan - als Roda JC Kerkrade zondag op bezoek bij Ajax wint - de nieuwe hekkensluiter worden. AZ gaat juist over de Amsterdammers heen op de ranglijst en staat vooralsnog tweede, met vijf punten achterstand op PSV.