Immers en Schaken leiden Feyenoord langs SC Cambuur

Feyenoord heeft voor het eerst sinds 6 oktober weer gewonnen in de Eredivisie. Zonder de geschorste aanvoerder Graziano Pellè maakten de Rotterdammers aanvankelijk een wankele indruk tegen SC Cambuur, maar wonnen uiteindelijk toch hun tweede uitwedstrijd van het seizoen: 0-2. Hoofdrollen waren er voor Lex Immers, Ruben Schaken en Mitchell Te Vrede.

Immers en Schaken leiden Feyenoord langs SC Cambuur

Waar Cambuur juist een mooie week achter de rug had met een 3-1 overwinning op FC Utrecht en de bekerzege na strafschoppen op NAC Breda, liet Feyenoord in de laatste twee competitiewedstrijden tegen Go Ahead Eagles (2-2) en Heracles Almelo (1-2) juist vijf punten liggen door kans op kans te missen en achterin te veel mogelijkheden weg te geven.

Ook in Leeuwarden was Feyenoord aanvankelijk niet in staat de deur dicht te houden. Marcel Ritzmaier was in de openingsfase twee keer dicht bij de openingsgoal, maar Erwin Mulder voorkwam een vroege achterstand voor de Rotterdammers. Eerst bleef hij lang genoeg wachten in een een-tegen-een-duel met de van PSV gehuurde middenvelder, vervolgens greep hij ook goed in bij een gevaarlijk afstandsschot van de twintigjarige Oostenrijker.

Plaag
Verder was met name Ajax-huurling Jody Lukoki een plaag voor de Feyenoord-defensie. Omdat Miquel Nelom niet in staat was de rappe rechtsbuiten in te tomen, ontstonden er regelmatig gevaarlijke situaties voor het doel van Mulder. Zo kwam Erik Bakker vlak voor rust maar net een teen te kort om binnen te glijden. Ook een schot van de 23-jarige middenvelder trof geen doel.

Feyenoord stelde daar alleen wat tegenstoten tegenover, maar kwam in de blessuretijd van de eerste helft wel op voorsprong dankzij Immers. Na een goede één-twee tussen Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius tikte de veelvuldig bekritiseerde Hagenaar de bal uit een voorzet van laatstgenoemde artistiek in de verre hoek. Eerder was Immers ook al dicht bij de 1-0. Toen wachtte hij echter te lang met schieten in het overvolle strafschopgebied van Cambuur.

Om de voorsprong nu eens wel vast te houden koos Ronald Koeman ervoor om Nelom in de rust naar de kant te halen. Met zijn vervanger Joris Mathijsen als nieuwe kompaan van Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi als linksback haalde de Feyenoord-trainer de angel uit het spel van Cambuur, dat door het neutraliseren van Lukoki nog maar nauwelijks kansen creëerde.

Knock-out
Opmerkelijk genoeg was het vervolgens Ruben Schaken, de rechtsbuiten van Feyenoord, die aan de basis stond van de definitieve knock-out van zijn voormalige club. De 31-jarige Oranje-international was begin dit seizoen uit vorm, maar haalde in Leeuwarden weer regelmatig de achterlijn en leverde bovendien enkele bruikbare voorzetten af.

Invaller Mitchell Te Vrede bewees net als in het bekerduel met Hoek een uitstekende vervanger van Graziano Pellè te kunnen zijn. Hier wordt hij omhelsd door Jean-Paul Boëtius na zijn treffer tegen SC Cambuur. Tonny Vilhena kijkt toe.
Invaller Mitchell Te Vrede bewees net als in het bekerduel met Hoek een uitstekende vervanger van Graziano Pellè te kunnen zijn. Hier wordt hij omhelsd door Jean-Paul Boëtius na zijn treffer tegen SC Cambuur. Tonny Vilhena kijkt toe.

Boëtius (kopbal tegen de bovenkant van de lat) en Immers verzuimden nog te profiteren, maar de ingevallen Te Vrede schatte het werk van Schaken wel op waarde. Acht minuten nadat hij de net als tegen Hoek onzichtbare centrumspits Samuel Armenteros had vervangen knikte hij zijn eerste Eredivisiegoal in dienst van Feyenoord tegen de touwen, waardoor het ontbreken van de geschorste Pellè Feyenoord in Friesland geen punten kostte.

Omdat Mulder ook in de slotfase nog enkele keren uitstekend optrad, klom Feyenoord naar de vierde plaats. De Stadionclub heeft nu evenveel punten als nummer drie FC Twente (twintig) en heeft ook koploper AZ (22), dat volgende week naar De Kuip komt, in het vizier. Cambuur staat door de nederlaag tegen Feyenoord vijftiende met twaalf punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen