'Ik kende Van der Hoorn niet goed, maar kon niet anders'

Reacties

Mike van der Hoorn zette op het EK Onder-21 in 2013 zijn eerste echte stappen in het internationale voetbal, maar het had niet veel gescheeld of hij was helemaal niet meegegaan naar die eindronde. Toenmalig bondscoach Cor Pot nam de verdediger destijds tóch mee, hoewel hij hem amper kende.

'Ik kende Van der Hoorn niet goed, maar kon niet anders'

Van der Hoorn, die vlak na dat jeugd-EK in Israël de overstap maakte van FC Utrecht naar Ajax, was tijdens het eindtoernooi geen basisspeler. In de halve finale tegen Italië moest hij echter invallen voor Stefan de Vrij. Na een blunder van Van der Hoorn kon Fabio Borini toen de 1-0 maken, waardoor Jong Oranje werd uitgeschakeld. Tegenover Voetbal International laat Cor Pot, destijds eindverantwoordelijk bij het hoogste jeugdelftal van de KNVB, weten dat Van der Hoorn zijn plaats in de selectie min of meer aan Louis van Gaal te danken had.

'Ik kende hem eigenlijk niet zo goed, maar hij was door Van Gaal al op de voorlopige lijst van het 'grote Oranje' gezet. Dan kún je hem eigenlijk niet passeren voor zo'n jeugd-EK', vertelt Pot tegen VI over de verdediger, die zondag zijn opwachting zal maken in de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. 'Het zou toch opvallend zijn om iemand die in de voorselectie van het Nederlands elftal zat, thuis te laten? Dus dat kon niet anders.'

Van der Hoorn had destijds concurrentie van Jeffrey Bruma. 'Maar Bruma speelde niet veel bij Hamburger SV', verklaart Pot waarom hij de huidige PSV'er thuisliet. Die beslissing ging hem niet gemakkelijk af. 'Dat ging me wel aan het hart, want Bruma had daarvóór heel veel gespeeld bij me. Helaas heeft die keuze niet goed uitgepakt. Spijt? Nee, dat kan ik niet zeggen. Ik heb dat besluit met mijn volle verstand genomen, vind Van der Hoorn ook een prima verdediger. Maar als Bruma wat meer had gespeeld bij HSV, dan had ik hem meegenomen.' (Dolf van Aert)

Komende donderdag komt Cor Pot op deze website, samen met voormalige ploeggenoten en trainers van Mike van der Hoorn, uitgebreid aan het woord over de verdediger die zijn kans hoopt te grijpen bij Ajax door de blessure van Joël Veltman.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.