IJzersterke Oranje Leeuwinnen zetten reuzenstap richting WK

De Oranje Leeuwinnen hebben vrijdagavond een enorme stap richting het WK 2019 gezet. In een volgepakt Stadion Galgenwaard was Nederland veel te sterk voor Zwitserland: 3-0.

Begin oktober plaatsten de Nederlandse dames zich voor de laatste ronde van de play-offs door twee keer te winnen van Denemarken. Zwitserland schakelde op zijn beurt België uit en vormt de laatste horde richting het WK in Frankrijk. Ten opzichte van het tweeluik met Denemarken keerde Vivianne Miedema vrijdag terug in de basis, dat ging ten koste van Lineth Beerensteyn, die drie keer scoorde tegen de Denen.

De Oranje Leeuwinnen begonnen sterk aan de wedstrijd en kwamen in de vijfde minuut al bijna op voorsprong. Lieke Martens werkte de bal na een voorzet van Shanice van de Sanden enigszins onconventioneel met haar borst tegen de lat. Nederland bleef op zoek naar de openingstreffer, maar had moeite om de defensie van de Zwitserse dames kapot te spelen. Jackie Groenen had de grootste kans, maar schoot naast, terwijl ook Martens en Van de Sanden mogelijkheden lieten liggen.

De 1-0 van Sherida Spitse.

Na rust waren de Oranje Leeuwinnen een stuk effectiever. Vijf minuten na de hervatting was het namelijk raak. Daniëlle van de Donk versierde een vrije trap, die door Sherida Spitse via de paal binnen werd geschoten: 1-0. Het gejuich maakte enkele minuten later plaats voor verdriet, toen Groenen met een ogenschijnlijk zware blessure van het veld moest. Jill Roord was haar vervanger.

Halverwege de tweede helft kwam de belangrijke tweede treffer voor Nederland. Van de Sanden ontfutselde een Zwitserse verdediger de bal en bediende Martens, die koeltjes afrondde in de verre hoek: 2-0. Tien minuten voor tijd was het de beurt aan Miedema. Na een sterke actie van de ingevallen Beerensteyn kwam de bal voor de voeten van de spits, die de bal goedlegde en raak schoot: 3-0.

In de slotfase kregen de Nederlandse dames zelfs nog kansen op een vierde goal, maar die kwam er niet. Door de zeer overtuigende zege is deelname aan het WK in Frankrijk evengoed binnen handbereik. Dan moet er geen fout gemaakt worden bij de return in Schaffhausen komende dinsdag.