IJzersterk Feyenoord laat niets heel van Dinamo Tbilisi

Feyenoord staat met anderhalf been in de play-offs voor een plek in de Europa League. De ploeg van trainer Jaap Stam maakte donderdagavond veel indruk in de wedstrijd tegen Dinamo Tbilisi en bekroonde dat goede spel met vier doelpunten.

Feyenoord
Feyenoord
4 - 0
Dinamo Tbilisi

Jaap Stam moest door de blessure van Dylan Vente en het vertrek van Jeremiah St. Juste noodgedwongen zijn basis aanpassen na een week die vooral in het teken stond van onrust op transfergebied. Hij koos voor een variant met Steven Berghuis als valse spits, waardoor Luis Sinisterra een basisplaats had op de rechterflank. Bart Nieuwkoop verving St. Juste, terwijl Renato Tapia de voorkeur kreeg boven Wouter Burger. Opvallend, want Tapia was eigenlijk al afgeschreven en aanwinst Liam Kelly zat fit op de bank.

De keuzes van Stam pakten eigenlijk vanaf minuut één goed uit. Feyenoord oogde fris en zette de bezoekers uit Georgië vol onder druk. Al in de tweede minuut leidde dat tot een enorme kans voor Sam Larsson. Een schot van Berghuis werd gelost door de doelman van Dinamo Tbilisi, waarna Larsson de bal op een presenteerblaadje kreeg om de 1-0 aan te tekenen. De Zweed schoot echter over.

De afronding en de eindpass waren sowieso de grootste problemen van Feyenoord in de eerste helft. Het veldspel was dik in orde en kansen waren er voor Ridgeciano Haps, Eric Botteghin, Berghuis en Sinisterra, maar pas in de 42ste minuut werd het overwicht uitgedrukt in de score. Berghuis combineerde met Larsson en gaf perfect voor richting Sinisterra, die de bal feilloos in het dak van het doel joeg: 1-0.

De eerder nog afgeschreven Renato Tapia had een basisplaats bij Feyenoord en maakte een uitstekende indruk.

Direct na de 1-0 had het 2-0 moeten worden voor Feyenoord. Een weergaloze steekpass van Berghuis zette Orkun Kökçü alleen voor keeper José Perales, maar de middenvelder nam de bal niet helemaal lekker mee en schoot naast. Het spelbeeld veranderde na rust, met Lutsharel Geertruida voor Nieuwkoop, niet. Feyenoord bleef goed voetballen en volop kansen creëren, maar de afronding bleef ondermaats. Uitstekende schietkansen waren niet aan Haps, Berghuis en Kökçü (twee keer) besteed.

In de laatste twintig minuten van de wedstrijd, toen Dinamo Tbilisi iets vaker de aanval zocht en de ruimtes groter werd, bracht Stam Luciano Narsingh voor de moegestreden Sinisterra. Later viel ook Wouter Burger nog in voor Tapia, die net als Sinisterra uitstekend voor de dag kwam. Net na de invalbeurt van Burger kwam Dinamo Tbilisi met tien man te staan. Invaller Akaki Shulaia kreeg zijn tweede gele kaart, minuten na zijn eerste die hij ontving vanwege het wegtrappen van een bal.

Het was voor Feyenoord het moment om nog extra aan te zetten en dat leverde de dikverdiende 2-0 op in de 82ste minuut. Een scherpe vrije trap van Berghuis werd net niet aangeraakt door Burger, maar vervolgens wel in eigen doel gewerkt door Davit Kobouri. Daarmee was het feest in De Kuip nog niet voorbij. Een uitstekende voorzet van Narsingh werd door Larsson tegen een Georgische arm gekopt, waarna de bal terecht op de stip ging. Berghuis bekroonde zijn imponerende spel met een doelpunt: 3-0.

Waar het tot de 2-0 steeds weer stokte bij de afronding, was het hek na de 3-0 van de dam. Na een heerlijke actie van Larsson tikte Narsingh nog de 4-0 tegen de touwen om De Kuip voor een vierde maal te laten ontploffen. De afgetekende overwinning zorgt ervoor dat Feyenoord volgende week met een zeer goed gevoel kan afreizen naar Georgië voor de return. In de play-offs volgt er dan nog een tweeluik tegen de winnaar van IFK Norrköping en Hapoel Be'er Sheva voor een plek in de Europa League.

Narsingh bijna klaar voor basisplek: 'Ik heb niet lang meer nodig'