IJskoude Finse supersub doet Bundesliga versteld staan

Reacties

Dat Robert Lewandowski en Pierre-Emerick Aubameyang dit seizoen concurrentie in de strijd om de topscorerstitel zouden krijgen vanuit Leverkusen, was gezien de aanwezigheid van Javier Hernández te verwachten. Niet de Mexicaan, maar de onbekende Joel Pohjanpalo staat na twee wedstrijden samen met Lewandowski bovenaan de topschutterslijst van de Bundesliga.

IJskoude Finse supersub doet Bundesliga versteld staan

Zelden zal een aanvaller zo'n entree hebben gemaakt in de hoogste afdeling van Duitsland als de 21-jarige Fin. Bij zijn debuut twee weken terug tegen Borussia Mönchengladbach had Pohjanpalo een minuut na zijn entree al voor de gelijkmaker gezorgd. Die rake kopbal leverde Leverkusen geen punten op bij de competitiestart, zaterdag was de achttienvoudig international van Finland wél de gevierde man door het thuisduel met Hamburger SV volledig om te draaien.

Die Werkself stond nog met 1-0 achter toen trainer Roger Schmidt in de 72ste minuut besloot zijn supersub maar weer te brengen. Wat volgde was een loepzuivere hattrick van de Finse surprise van het nog jonge Bundesliga-seizoen. HSV-middenvelder Aaron Hunt wist na afloop nog niet wat hem en zijn ploeggenoten was overgekomen. 'Hier zijn geen woorden voor, dat we binnen tien minuten de wedstrijd uit handen hebben gegeven. Erg teleurstellend.'

Joel Pohjanpalo completeert zijn loepzuivere hattrick tegen Hamburger SV. 'Het hele stadion wist dat die bal erin zou gaan', zei trainer Roger Schmidt na afloop.
Joel Pohjanpalo completeert zijn loepzuivere hattrick tegen Hamburger SV. 'Het hele stadion wist dat die bal erin zou gaan', zei trainer Roger Schmidt na afloop.

Ook de hoofdrolspeler in kwestie kon nauwelijks geloven wat er zich in de slotfase afspeelde. 'Dit is niet te bevatten, ongelooflijk', stamelde Pohjanpalo nadat hij in de 79ste minuut met een kopbal voor de gelijkmaker had gezorgd en in de toegevoegde tijd voor de eerste driepunter zorgde door twee keer overtuigend raak te schieten. Bij die laatste was het zelfvertrouwen van de Fin dusdanig gegroeid dat 'die bal er sowieso was ingegaan'.

Toegegeven, Pohjanpalo kreeg de bal na een vlijmscherpe counter ook op een presenteerblaadje van Chicharito. Maar het maakt zijn prestatie er niet minder om. Vier doelpunten in ruim een half uur competitievoetbal, dat kunnen zelfs de grootste cracks de nieuweling waarschijnlijk niet nazeggen. Met zijn droominvalbeurt tekende de Fin bovendien voor de honderdste hattrick in de Bundesliga-historie. En dan waren het volgens trainer Roger Schmidt ook nog drie goals 'om in te lijsten'.

De stormachtige Bundesliga-entree van Pohjanpalo is verrassend. Leverkusen verhuurde hem de afgelopen jaren aan VfR Aalen en Fortuna Düsseldorf, waar hij vorig seizoen maar twee keer scoorde na een goed eerste jaar in de Tweede Bundesliga (elf goals). Toch kreeg hij dit seizoen een kans van Schmidt. De tussenbalans na twee duels? Vier schoten, vier goals en een moyenne van één goal per acht minuten. Het bloed dat door de aderen van de Finse spits stroomt, is ijskoud.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.