IFAB neemt tijdrekken bij spelerswissel onder de loep

Reacties

In de jaarlijkse bijeenkomst heeft de International Football Association Board (IFAB) zijn plannen rond de spelregels voor de komende seizoenen bekendgemaakt. De internationale spelregelorganisatie gaat zich onder andere bezighouden met wissels, hands en een kaartensysteem voor managers en trainers.

IFAB neemt tijdrekken bij spelerswissel onder de loep

Op de vergadering van donderdag kwamen diverse onderwerpen aan bod die in 2019 worden ingebracht tijdens de algemene vergadering. Dan wordt er gestemd of de besproken onderwerpen ook daadwerkelijk worden toegevoegd aan de spelregels voor het seizoen 2019/2020.

In Glasgow werd onder andere het wisselsysteem onder de loep genomen. Nu moeten spelers nog naar een vaste plek lopen om uit het veld te gaan, daar wil de IFAB verandering in brengen. Om tijdrekken te voorkomen wil de spelregelorganisatie het verplicht stellen dat spelers het speelveld zo snel mogelijk verlaten.

Er werden ook onderdelen van het spel afgeschoten. Zo zal het ABBA-penaltysysteem hoogstwaarschijnlijk niet terugkeren in het voetbal. De IFAB vindt het systeem waarbij ploeg A de eerste penalty neemt en vervolgens ploeg B tweemaal aan bod komt vanaf de stip te complex. Enkele maanden geleden beschreef de KNVB het ABBA-systeem nog als 'een gelijkere kans op het winnen van de strafschoppenserie en een gelijkere verdeling van de druk die spelers voelen in een strafschoppenserie.'

Op de algemene vergadering van de IFAB in 2019 wordt ook gestemd voor het in gebruik nemen van een kaartensysteem voor trainers. Nu kan een coach die over de schreef gaat nog naar de tribune gestuurd worden, maar als het aan de spelregelcommissie ligt kunnen trainers vanaf volgend seizoen ook een gele en rode kaart ontvangen. In de Eredivisie wordt dit seizoen al geëxperimenteerd met deze regelgeving.

Het laatste grote punt dat besproken werd in Schotland was het vage begrip hands in de spelregels. Nog steeds is er grote willekeur in het toekennen van handsballen, aldus de IFAB. Daarom zal in maart 2019 een duidelijkere beschrijving van het fenomeen handsbal worden toegevoegd aan de officiële spelregels.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.