Ierse bond schaart zich achter Pauw na aantijgingen in rapport

Reacties

De Ierse voetbalbond schaart zich achter Vera Pauw, nadat haar naam werd genoemd in een rapport over misstanden binnen het Amerikaanse vrouwenvoetbal. De huidige bondscoach van de Ierse vrouwenploeg was van november 2017 tot september 2018 werkzaam als trainer van Houston Dash. Meerdere spelers zijn niet te spreken over het gedrag dat ze destijds zou hebben vertoond.

Ierse bond schaart zich achter Pauw na aantijgingen in rapport
© Pro Shots

De Ierse bond (FAI) schrijft in een statement dat het rapport vooraf niet is gedeeld met de bond of met Pauw zelf. In het rapport staat dat Pauw weigerde mee te werken aan een gesprek, al zegt ze zelf tegen de NOS dat het gesprek werd stopgezet toen zij de wens uitsprak om het op te nemen. Pauw heeft vervolgens met een schriftelijke reactie aantijgingen ontkend waarvan zij 'vermoedde dat die werden geuit'. Daarmee lijkt voor de FAI de kous af. 'De FAI blijft Vera en haar team steunen, terwijl zij zich voorbereiden op het wereldkampioenschap in 2023', zo wordt gemeld.

© Pro Shots

In het 128 pagina's tellende rapport, opgesteld door een gezamenlijk onderzoeksteam van twee Amerikaanse advocatenkantoren, worden enkele alinea's gewijd aan de tijd van Pauw bij de Amerikaanse vrouwenploeg in Houston. Ze wordt door haar toenmalige spelers omschreven als een 'machtsfreak' die hun persoonlijke grenzen niet respecteerde. Zo wordt geschreven dat Pauw zomaar om 20.00 uur een berichtje kon sturen dat de training op de volgende dag was verplaatst van 17.00 uur naar 8.00 uur. 'Het interesseerde haar niet dat spelers ook een andere baan hadden. Dit team was hun leven', wordt een speler geciteerd.

Ook zou Pauw 's avonds onaangekondigd hebben aangeklopt bij een speler om haar appartement te bekijken; een andere speler kreeg van Pauw te horen dat ze overdag niet naar het zwembad bij het appartementencomplex mocht gaan. Ook wilde Pauw haar spelers niet zien in het krachthonk van de sportschool die zich bevond bij het appartementencomplex waarin spelers verbleven. Pauw was bang dat gewichtheffen haar spelers bulky zou maken. Liever zag ze slanke, wendbare spelers, klinkt het.

Pauw zou vaker opmerkingen hebben gemaakt over de omvang van haar spelers. Ze zou spelers too big hebben genoemd en andere spelers hebben geprezen die waren afgevallen, ongeacht hun prestaties of fitheid. Pauw ontkende zelf opmerkingen te hebben gemaakt over het uiterlijk van spelers. De Nederlandse trainer wilde volgens het rapport strikte controle uitoefenen over de eetgewoonten van haar spelers. Een speler maakte zich zorgen om een ploeggenoot, die een eetstoornis zou hebben ontwikkeld.

Pauw heeft toegegeven dat een van haar spelers aan het eind van het seizoen bezorgdheid uitte over de eetstoornis van de ploeggenoot. De speler die aan de bel trok, vond dat Pauw had bijgedragen aan die eetstoornis. Zelf was de trainer van mening dat ze geen rol had gespeeld in de ontwikkeling ervan. De speler die Pauw aansprak had 'haar verantwoordelijkheid als volwassene' moeten nemen en zich eerder moeten bekommeren om haar ploeggenoot, zou Pauw hebben gezegd. Houston Dash biedt in een statement excuses aan richting de spelers die te maken kregen met het gedrag van de Nederlandse. 

In oktober verscheen al een groot onderzoek van advocatenkantoor King & Spalding naar misstanden binnen het Amerikaanse vrouwenvoetbal. De conclusie daarvan was dat er sprake is van systematisch wangedrag richting spelers. In dat rapport werd verbaal, emotioneel en seksueel wangedrag aan de kaak gesteld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.