Idrissi en Boadu leiden AZ na bewogen 24 uur langs RKC

AZ staat ook na twee speelrondes bovenaan in de Eredivisie. De ploeg van trainer Arne Slot won zondag op bezoek bij RKC Waalwijk, dat een groot deel van de tweede helft met tien man speelde.

RKC Waalwijk
0 - 2
AZ
AZ

In aanloop naar de wedstrijd ging het aan de kant van AZ natuurlijk vooral over het AFAS Stadion, waarvan het dak zaterdag gedeeltelijk instortte. Er zijn nog veel vragen over het ongeluk en grondig onderzoek zal nodig zijn, maar de Alkmaarders moesten ook weer over tot de orde van de dag met een bezoek aan RKC Waalwijk, in de hoop een vervolg te geven aan de 4-0 zege op Fortuna Sittard van een week geleden.

Voor RKC betekende het duel een rentree op natuurgras. Met de miljoenen die de club verdiende aan de transfer van Frenkie de Jong van Ajax naar Barcelona liet RKC de kunstgrasmat vervangen door echt gras. Op die mat startten de Waalwijkers redelijk en mede dankzij wat geklungel achterin bij AZ leverde dat kansen op. Een poging van Mario Bilate werd geblokt en Anass Tahiri schoot naast. De kansen voor AZ bleven lange tijd uit.

Toch waren het de Alkmaarders die na 35 minuten op voorsprong kwamen. Calvin Stengs speelde Myron Boadu aan en de spits stuurde Oussama Idrissi met een goede steekpass op het RKC-doel af. De linksbuiten kapte verdediger Melle Meulensteen uit en ook keeper Etienne Vaessen stond op het verkeerde been, waarna Idrissi raak schoot: 0-1.

Kort na de openingstreffer lag de wedstrijd enige tijd stil. Via een aanval op links probeerde Idrissi Boadu te bereiken. De spits ging net als Vaessen naar de bal en raakte de doelman in het duel tegen zijn hoofd. De doelman bleef lang liggen, probeerde overeind te komen en ging vervolgens weer naar de grond. Een wissel was nodig: Kees Heemskerk verving de met een brancard afgevoerde Vaessen. Door de behandeling bedroeg de extra tijd vijf minuten en daarin sloeg Idrissi nog een keer toe. Boadu werd bereikt met een dieptepass en speelde Idrissi aan, die de bal snoeihard hoog in het doel schoot.

Etienne Vaessen ligt geblesseerd op het veld.

RKC kreeg kort na rust nog een dreun toen rechtsback Juriën Gaari met een directe rode kaart van het veld moest. De verdediger speelde de bal ver voor zich uit en ging er net als AZ-linksback Owen Wijndal op af. Gaari zette een harde tackle in en raakte weliswaar de bal, maar kwam ook hard in. Scheidsrechter Allard Lindhout oordeelde dat het een rode kaart waard was en de VAR ging hierin mee. RKC kreeg daarna wel de grootste kans van de wedstrijd via Darren Maatsen, die goed werd vrijgespeeld door Sylla Sow en stuitte op Marco Bizot.

De overtreding van Juriën Gaari in beeld.

Na de korte Waalwijkse opleving was het vooral AZ dat mogelijkheden kreeg tot meer. Zo dwong invaller Yukinari Sugawara keeper Heemskerk tot een redding en vuurde Jordy Clasie, die ook inviel, de bal over het doel. Tussendoor hoopte RKC nog op een strafschop na een handsbal van Stijn Wuytens, die de bal raakte tijdens een tackle. Lindhout en de VAR verkochten de thuisploeg een 'nee'. Veel spektakel volgde er daarna niet meer.

AZ staat na twee wedstrijden op zes punten in de Eredivisie en incasseerde als enige club nog geen doelpunt. FC Utrecht kan later op de zondag op gelijke hoogte komen door PEC Zwolle te verslaan. Utrecht kreeg al wel twee tegendoelpunten in het uitduel met ADO Den Haag van vorige week. Voor AZ staat komende donderdag om 20.30 uur de return in de derde voorronde van de Europa League tegen Mariupol op het programma. Of en waar het gespeeld wordt, is vanwege de situatie in het stadion van AZ nog niet duidelijk.