Iconische datum Barça: dit waren Messi's teamgenoten bij zijn debuut

Reacties

16 oktober is voor altijd een bijzondere dag in de geschiedenis van Barcelona. Vandaag is het precies negentien jaar geleden dat een Argentijns wonderkind debuteerde voor de Catalanen.

Iconische datum Barça: dit waren Messi's teamgenoten bij zijn debuut
© Pro Shots

De toen zeventienjarige Messi mocht van trainer Frank Rijkaard acht minuten meedoen in het uitduel met Espanyol. Die wedstrijd werd gespeeld in het Olympisch Stadion in de heuvels van Montjuïc, dit seizoen de thuishaven van Barcelona door de renovatie van Camp Nou.

Met de entree van Messi begon in zekere zin een nieuw tijdperk voor de Blaugranas, die op dat moment nog maar eenmaal de Cup met de Grote Oren hadden gewonnen, in 1992. Mede dankzij de geniale dribbelaar voegden de Catalanen daar vier Champions League-eindzeges (2006, 2009, 2011 en 2015) aan toe.

Het was zeker niet zo dat Barcelona ten tijde van Messi's debuut in puin lag. Integendeel: uit onderstaand overzicht blijkt dat Rijkaard op die fameuze Messi-dag kon putten uit een reservoir aan topspelers. Oh ja, Barcelona won met 0-1 bij Espanyol dankzij een vroege treffer van Deco.

Basis:

Victor Valdés
Zelfopgeleide doelman die tussen 2002 en 2014 uitkwam in het eerste van Barcelona. Speelde daarna nog onder meer voor Manchester United, waar hij flopte.

Juliano Belletti
Maakte één goal voor Barcelona: de winnende in de Champions League-finale van 2006 tegen Arsenal: 2-1.

Oleguer
Viel buiten het veld op door zijn politieke activiteiten. Oleguer, die later de kleuren van Ajax verdedigde, staat te boek als een voorvechter voor de Catalaanse zaak.

Carles Puyol
Won met Barcelona én de Spaanse nationale ploeg alles wat er te winnen viel. Debuteerde eind jaren negentig onder Louis van Gaal.

Giovanni van Bronckhorst
De zeer betrouwbare linksback was niet weg te denken uit het team van Rijkaard. Keerde in 2007 terug naar zijn grote liefde Feyenoord.

Rafael Márquez
Was tijdens vijf (!) WK's de aanvoerder van Mexico en tussen 2003 en 2010 een uiterst stabiele kracht op het middenveld van Barcelona.

Xavi
De huidige hoofdtrainer van Barcelona werd pas later, onder Pep Guardiola, beschouwd als misschien wel de beste speler van de Catalanen. Na Messi, uiteraard.

Deco
Moest tijdens de wedstrijd tegen Espanyol plaatsmaken voor Messi. De Portugees is thans technisch directeur bij Barcelona na een loopbaan die hem ook langs onder meer FC Porto en Chelsea voerde.

Deco maakte in 2004 plaats voor Lionel Messi bij het bezoek aan Espanyol.
© Pro Shots
Deco maakte in 2004 plaats voor Lionel Messi bij het bezoek aan Espanyol.

Samuel Eto'o
Was bezig aan zijn eerste seizoen bij Barcelona op het moment dat Messi debuteerde. Moest in 2009, na 130 goals in alle competities, vertrekken om plaats te maken voor Zlatan Ibrahimovic.

Henrik Larsson
Streek in Barcelona neer na zeven uiterst succesvolle en productieve seizoenen bij Celtic. Vooral befaamd om zijn twee assists in de Champions League-finale van 2006 tegen Arsenal.

Ronaldinho
Het boegbeeld van dit Barcelona. De Braziliaan was op dat moment waarschijnlijk de beste voetballer ter wereld. Na 2007 ging het bergafwaarts met zijn loopbaan.

Invallers

Andrés Iniesta
Ook die andere invaller tijdens het duel bij Espanyol zou geen slechte loopbaan krijgen. Wel werd de technicus pas onder Guardiola een vaste waarde.

Lionel Messi
Zou tot medio 2021 Barcelona trouw blijven, na het veroveren van talloze records, zowel individueel als met het team.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.