Huntelaar straalt bij magistraal Oranje-debuut

Klaas-Jan Huntelaar heeft Oranje bij zijn debuut direct de weg gewezen. De 23-jarige spits kende een droomdebuut tegen Ierland met twee wonderschone goals en twee lepe assists. En dus won het Nederlands elftal op Landsdowne Road eenvoudig met 4-0.

Met zijn ijzersterke spel en koelbloedigheid maakte Huntelaar in ieder geval voor even een einde aan de discussie over het ontbreken van Ruud van Nistelrooy bij de nationale ploeg. Wel roept hij de vraag op waar hij afgelopen zomer op het WK in Duitsland toe in staat zou zijn geweest.

In Dublin startte Nederland tegen de gemankeerde Ieren niet al te voortvarend. Pas nadat Huntelaars goal in de 24ste minuut onterecht werd afgekeurd vanwege buitenspel, begon het te lopen. Een minuut later kopte hij een hoekschop van Robin van Persie tegen de touwen nadat hij slim vrijliep en zuiver en hard raak mikte.

Vier minuten voor rust reikte Huntelaar de 2-0 op een presenteerblaadje aan. Met een balletje achter het standbeen langs verscheen Arjen Robben vrij voor het doel. De linksbuiten scoorde simpel.

Op matig aangeven van Rafael van der Vaart zorgde het Nederlandse fenomeen met een gevoelvolle lob zelf voor de derde treffer in de 53ste minuut. En dertien minuten voor tijd bediende Huntelaar Van Persie met een slimme steekbal. De rechtsbuiten van Arsenal schoot vervolgens fraai raak: 0-4.

Buiten de uitgespeelde doelpunten oogde Marco van Bastens ploeg fris. De spelers vonden elkaar makkelijk, al was Ierland niet het Ierland dat Oranje zo vaak dwarszat met tomeloze inzet, veel fysieke kracht en opportunisme.

Op 2 september moet het nieuwe Nederlands elftal aan de EK-kwalificatiereeks beginnen. Dan is Luxemburg, dat thuis speelt, de tegenstander. Het ziet er niet naar uit dat Luxemburg Oranje zo veel ruimte zal gunnen als de Ieren dat deden op de avond waarop Huntelaar zich presenteerde in de nationale ploeg.