Huntelaar inspireert Ajax tot nieuwe zege in topper

Reacties

Ajax heeft de achterstand op PSV in de Eredivisie weer teruggebracht tot vijf punten door te winnen van AZ. Klaas-Jan Huntelaar had een groot aandeel in de 1-2 zege van de Amsterdammers bij de strijd tussen de achtervolgers van PSV.

Huntelaar inspireert Ajax tot nieuwe zege in topper

Tijd om na te genieten van de 3-1 zege op Excelsior donderdag had Ajax niet. Door de schorsing voor Joël Veltman en de knieblessure van Maximilian Wöber was het direct de vraag hoe Marcel Keizer de defensieve problemen zou oplossen in Alkmaar, wetende dat Nick Viergever en Daley Sinkgraven al langer uit de roulatie zijn. Deyovaisio Zeefuik en Mitchell Dijks werden door de Ajax-coach aangewezen als vervangers in een defensie waar wederom plek was voor Frenkie de Jong als voetballende verdediger. Voorin was er één opvallende mutatie: Klaas-Jan Huntelaar startte voor het eerst sinds 28 oktober in een Eredivisie-wedstrijd en dat ging ten koste van Kasper Dolberg.

Veel kreeg Huntelaar in de openingsfase niet te doen, AZ startte sterk en werd met name over rechts dreigend. Bij het duel tussen Dijks en Alireza Jahanbakhsh wilde de thuisploeg overduidelijk een slag slaan. De Iraniër kon al na enkele minuten volledig vrij voorgeven richting Wout Weghorst, maar die bal werd nog onderschept. Het was slechts één van de vele kansen in een vermakelijke en zeer open beginfase. Mats Seuntjens, het alternatief voor Joris van Overeem, kreeg daarbij de beste kansen. De hangende linksbuiten annex lopende middenvelder stuitte oog in oog met Onana op de Ajax-keeper en schoot even later uit de draai van dichtbij over.

Aan de overkant was er ook geregeld code rood van kracht, zeker toen Neres naar binnenkwam en teruglegde op Donny van de Beek. Het schot van de Ajax-middenvelder werd van de lijn gehaald door Pantelis Hatzidiakos, die vlak voor de doellijn ook de redder in nood was bij de rebound van Huntelaar. Door alle kansen en aanvallende intenties was het wachten op de openingsgoal en die kwam er in de 25ste minuut. Bij een corner van AZ ging Zeefuik het kopduel met Jahanbakhsh onhandig aan met zijn armen voor zich, met alle gevolgen van dien. De bal ging op de stip vanwege hands, de negentienjarige rechtsback kreeg geel en Jahanbakhsh benutte het buitenkansje feilloos: 1-0.

De penalty waarbij Jahanbakhsh Ajax-goalie Onana kansloos liet met een schot in de linkerbovenhoek:

Zeefuik kreeg al snel de kans op revanche. De vervanger van Veltman leek wat te schrikken van de mogelijkheid uit een harde vrije trap van Lasse Schöne en kreeg zijn voet niet tegen de bal, die lichtjes van richting was veranderd. Huntelaar had vlak voor rust minder moeite in kansrijke positie en betaalde Keizer terug voor het vertrouwen. De Ajax-spits werd vrijgespeeld door David Neres en Huntelaar legde de bal met links voor zijn rechter om vervolgens Bizot te kloppen. Ondanks de gelijkmaker als opsteker voelde Keizer zich genoodzaakt halverwege in te grijpen en liet Luis Orejuela zijn Eredivisie-debuut maken om Zeefuik uit zijn lijden te verlossen.

Het open spelbeeld hield aan, waardoor het wachten was op meer goals. Zoals in veel recente edities van de Noord-Hollandse derby. In de laatste vijf onderlinge duels in Alkmaar scoorde Ajax telkens minimaal twee keer en dat was zondagmiddag opnieuw het geval. Met dank aan Hatzidiakos, die met Zeefuik kan meepraten over onhandig verdedigen na het strafschopmoment vroeg in de tweede helft. De twintigjarige Griek deed zijn armen om Huntelaar heen en had de schijn tegen toen de routinier (makkelijk) naar de grond ging bij de voorzet van Justin Kluivert. Lasse Schöne maakte vanaf elf meter de 1-2.

De 1-1 van Klaas-Jan Huntelaar in de maak. De 34-jarige spits staat dit seizoen na AZ-uit op zes goals in de Eredivisie, Kasper Dolberg heeft er vier.
De 1-1 van Klaas-Jan Huntelaar in de maak. De 34-jarige spits staat dit seizoen na AZ-uit op zes goals in de Eredivisie, Kasper Dolberg heeft er vier.

AZ moest wel het offensief zoeken om na nederlagen tegen Feyenoord en PSV niet een volgende tik te krijgen van een club uit de traditionele topdrie. Jahanbakhsh had daarbij de hoofdrol. De smaakmaker zorgde voor gevaar met zijn dribbels en had vaak op het juiste moment oog voor zijn ploeggenoten. Zo zette hij Guus Til vrij voor de keeper, alleen de middenvelder liep onnodig buitenspel. Ajax kwam met de schrik vrij en liet op de counter na de genadeklap uit te delen. Bizot hield zijn ploeg overeind bij kansen voor Huntelaar en Kluivert.

De kansen voor AZ bleven in leven en in de 86ste minuut leek de beloning voor het aanvalswerk er dan toch te komen voor de ploeg van John van den Brom. Jahanbakhsh gaf perfect voor en schonk Fred Friday daarmee een niet te missen kans. De invaller raakte echter de bal verkeerd tot onbegrip bij alles en iedereen van AZ. De frustratie was compleet bij de thuisploeg toen Jonas Svensson luttele tellen later zijn tweede gele kaart kreeg. AZ probeerde het nog wel met tien man en kreeg in de extra tijd nog een ultieme kans. De mee naar voren gekomen Bizot zette zijn hoofd tegen de bal en had bijna de heldenrol te pakken, maar zijn kopbal ging net over.

Ajax won zo voor de derde keer op rij in de Eredivisie, waarin het nog een achterstand heeft van vijf punten op koploper PSV. AZ staat derde en heeft drie punten minder dan de ploeg van Keizer.

'Ajax sterk door lepe Huntelaar, aanwezige Kluivert en sterke Neres'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.