Huntelaar en Ziyech nemen Ajax bij de hand na onrust

Reacties

Ajax heeft zondag de eerste officiële zege van het seizoen geboekt. Mede dankzij een treffer van Klaas-Jan Huntelaar werd FC Groningen met een 3-1 nederlaag naar huis gestuurd tijdens de tweede speelronde van de Eredivisie.

Huntelaar en Ziyech nemen Ajax bij de hand na onrust

Na een week waarin Ajax zich liet vloeren door zowel Heracles Almelo (2-1, Eredivisie) als Rosenborg BK (0-1, play-offs Europa League) besloot Marcel Keizer in te grijpen. De trainer van de Amsterdammers gunde basisplaatsen aan Huntelaar, Frenkie de Jong en Václav Cerny en slachtofferde David Neres, Kasper Dolberg en Lasse Schöne. Die laatste drie zouden allen wel invallen. Amin Younes ontbrak wegens ziekte.

Het op revanche beluste Ajax zette FC Groningen van meet af aan vast en kreeg ook kansen. Cerny zag een schot worden geblokt en een inzet van Hakim Ziyech kuste de paal. FC Groningen kwam in de beginfase niet verder dan een poging van Lars Veldwijk, welke eenvoudig werd gekeerd door André Onana. De bezoekers appelleerden tevens voor een strafschop wegens vermeend hands van Matthijs de Ligt, maar de verdediger leek de bal tegen zijn borst te krijgen.

Het waren spaarzame momentjes van Groningse dreiging in een eerste helft waarin Ajax de boventoon voerde. Zeven minuten voor rust werd dit overwicht omgezet in een treffer. Huntelaar schatte een fraaie voorzet van Ziyech op waarde en kopte binnen. Voor de Achterhoeker betekende het zijn eerste Eredivisie-treffer sinds zijn rentree bij Ajax en zijn 110de in totaal, in 150 wedstrijden.

Afgelopen week trof Hakim Ziyech al doel tegen Heracles Almelo.
Afgelopen week trof Hakim Ziyech al doel tegen Heracles Almelo.

Vlak na de hervatting vond Ajax opnieuw een gaatje in de defensie van FC Groningen. Deze keer was Ziyech niet de aangever, maar de schutter. De middenvelder schoof de bal in de verre hoek nadat Cerny hem aanspeelde. Met de 2-0 was een tussenstand bereikt die in zes van de laatste zeven seizoenen de eindstand was van Ajax-FC Groningen.

Oussama Idrissi voorkwam, toen het duel leek dood te bloeden, dat deze trend zich voortzette. In een fase waarin de dominantie van Ajax al minder was, zorgde de invaller van FC Groningen met een fraai schot voor de aansluitingstreffer. Even leken de noorderlingen door te drukken, maar de thuisploeg maakte al snel een einde aan de illusies van de bezoekers. De vlak daarvoor voor De Jong ingevallen Schöne klopte Sergio Padt met een schot van afstand nadat hij zich knap vrij had gedraaid. Het bleek het laatste hoogtepunt van de wedstrijd.

Ajax kan met de eerste punten op zak toewerken naar de cruciale uitwedstrijd tegen Rosenborg BK van donderdagavond. Drie dagen later wacht in Eredivisie-verband het uitduel met VVV-Venlo.

'Spelers Ajax roemen inbreng Huntelaar'
Veldwijk: 'Het leek alsof we twee man minder hadden dan Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.