Hoogvliegers maken geen fout in Bundesliga, Dortmund haalt hard uit

Bayern München, SC Freiburg en Borussia Dortmund hebben zaterdag geen fout gemaakt in de bovenste regionen van de Bundesliga. De nummers twee, drie en vier wonnen hun wedstrijden allemaal; Dortmund haalde uit tegen VfB Stuttgart en boekte de eerste zege in vier duels.

1899 Hoffenheim
0 - 2
Bayern München

Met Matthijs de Ligt, maar zonder Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui en opvallenderwijs ook Sadio Mané (rust) in de basis trok Bayern de wedstrijd in de eerste helft naar zich toe. Jamal Musiala opende de score: nadat Leon Goretzka een corner verlengde met het hoofd, maakte Musiala gebruik van de volledige vrijheid die hij genoot bij de tweede paal. Goretzka liet vervolgens een enorme kans op de 0-2 liggen. Hij kreeg de bal vlak voor het doel op een presenteerblaadje van Eric Maxim Choupo-Moting, maar niet langs doelman Oliver Baumann.

Zeven minuten voor tijd deed Choupo-Moting het dan maar op eigen kracht. De vervanger van Mané kwam na een lage voorzet van Serge Gnabry voor zijn man en scoorde met een handige voetbeweging. Op slag van rust voorkwam doelman Sven Ulreich dat Grischa Prömel de spanning terugbracht in de wedstrijd. Na de pauze kwam de voorsprong van Bayern niet meer in gevaar. Gravenberch en Mazraoui mochten dertien minuten voor tijd nog hun opwachting maken als invaller; na een uur was ook Mané ingevallen.

Borussia Dortmund
5 - 0
VfB Stuttgart

VfB Stuttgart, nog altijd onder leiding van interim-trainer Michael Wimmer, maakte geen schijn van kans in Dortmund. In de eerste helft voerde Dortmund de score al op naar 3-0. Jude Bellingham rondde in de tweede minuut een door zichzelf opgezette aanval af en maakte zijn eerste Bundesliga-doelpunt van het seizoen; vervolgens belandde een vrije trap van Giovanni Reyna recht voor de voeten van de vrijstaande Niklas Süle, die op overtuigende wijze raak schoot. Een geplaatst schot van Reyna in de verre hoek betekende het derde doelpunt.

De honger van Dortmund was nog niet gestild, want in de openingsfase van de tweede helft plaatste Bellingham de bal vanaf de rand van het strafschopgebied met veel gevoel in de rechterhoek: 4-0. Youssoufa Moukoko bepaalde de eindstand achttien minuten voor tijd op 5-0 met een intikker na voorbereidend werk van Raphaël Guerreiro. Het laatste woord leek voor Stuttgart: invaller Juan José Perea dacht vlak voor tijd de eretreffer te maken, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Dortmund trad overigens aan zonder Donyell Malen, die vanwege verkoudheid ontbrak.

SC Freiburg
SC Freiburg
2 - 0
Werder Bremen

Mark Flekken hield de nul bij Freiburg en hoefde daar niet bijster veel voor te doen. Freiburg was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en dat was onder meer te danken aan een directe rode kaart voor Marco Friedl in de veertiende minuut. De verdediger van Werder trok aan de noodrem door de doorgebroken Michael Gregoritsch neer te halen. In de tweede helft, nadat ex-Eredivisionist Ritsu Doan in de ploeg was gekomen, buitte Freiburg het numerieke voordeel uit. Lukas Kübler zocht met succes de linkerhoek uit en Vincenzo Grifo schoot een strafschop door het midden raak, nadat Felix Agu een overtreding op hem had begaan.