Hoogstandjes El Hamdaoui onvoldoende voor Ajax

Mounir El Hamdaoui liet in Euroborg zien waarom Martin Jol hem zo graag wilde hebben. Voor Ajax waren de Marokkaanse hoogstandjes niet genoeg tegen FC Groningen (2-2).

Ajax-trainer Jol moest improviseren voor het duel met FC Groningen. Rasmus Lindgren was de laatste die moest afzeggen, waar Luis Suarez en Jan Vertonghen door een schorsing niet inzetbaar waren. Eyong Enoh en Miralem Sulejmani ontbraken door respectievelijk een blessure en de aanstaande transfer naar West Ham United.

Dat Ajax de lastige klus in Groningen naar behoren leek te klaren was te danken aan El Hamdaoui. De Marokkaanse aanvaller liet bij zijn debuut direct zijn technische kwaliteiten zien. Vijf minuten na rust ontsnapte hij na doorkoppen van Christian Eriksen en passeerde hij met buitenkant rechts FC Groningen-keeper Luciano.

Na een uur kwamen de kwaliteiten van El Hamdaoui nog meer tot uiting. De Marokkaan draaide na inspeelpass van Demy de Zeeuw knap weg en prikte de bal opnieuw met buitenkant rechtervoet achter Luciano.

Net als tegen PAOK Saloniki kwam daarna de defensieve kwetsbaarheid aan de oppervlakte. De Amsterdammers moesten gaandeweg de wedstrijd verder terug en bezweken uiteindelijk onder de Groningse druk.

Tim Matavz, die door trainer Pieter Huistra onvoldoende fit werd geacht voor een basis plaats, bracht halverwege de tweede helft de spanning terug. Pas vier minuten voor het einde kreeg de aansluitingstreffer van de Sloveen een vervolg. Nicklas Pedersen kopte via de paal de verdiende gelijkmaker achter Ajax-doelman Maarten Stekelenburg.