Hoofdrollen Sneijder en Robben bij zorgeloze Oranje-rentree Advocaat

Reacties

Het Nederlands elftal heeft vrijdag het veelbewogen interlandseizoen afgesloten met een 5-0 zege op Luxemburg in de WK-kwalificatiereeks. Wesley Sneijder luisterde zijn recordbrekende 131ste interland op met een treffer. Dick Advocaat, die na 4.727 dagen weer plaatsnam in de dug-out van Oranje, beleefde zo een succesvolle rentree als bondscoach.

Hoofdrollen Sneijder en Robben bij zorgeloze Oranje-rentree Advocaat

Omdat Advocaat de media tijdens verschillende persconferenties al wat brokjes over de opstelling had toegeworpen, telde de uiteindelijke basis weinig verrassingen. Zoals aangekondigd stond Sneijder aan de aftrap, waarmee hij zijn 131ste cap verzamelde. Dat zijn er meer dan alle andere 761 internationals in de 112-jarige Oranje-historie.

Centraal achterin stond het Lazio-koppel Wesley Hoedt en Stefan de Vrij, zoals Advocaat ook al had verklapt. Links in de aanval kreeg Memphis Depay de voorkeur boven Quincy Promes, iets wat de keuzeheer nog niet had onthuld, en in het doel koos Advocaat voor Jasper Cillessen, die zondag in de oefenwedstrijd tegen Ivoorkust (5-0 winst) ook al keepte ten koste van Jeroen Zoet.

Als vanzelfsprekend nam Nederland het initiatief en al na ruim een minuut veerde het publiek in De Kuip voor het eerst op. Op aangeven van Vincent Janssen stormde Arjen Robben alleen op het Luxemburgse doel af. Keeper Ralph Schon pareerde de inzet van de buitenspeler, zoals de doelman even later ook Janssen weerhield van scoren na een blunder in de Luxemburgse opbouw.

Net op het moment dat de kansenregen even was overgewaaid en de Luxemburgers zich af en toe op de helft van Oranje manifesteerden viel de 1-0. De 33ste Oranje-treffer van Robben kwam voort uit een razendsnelle omschakeling van Hoedt na Luxemburgs balverlies. De vleugelflitser van Bayern München bleef koel op aangeven van de Lazio-verdediger. Ruim tien minuten voor rust was uitgerekend Sneijder de gevierde man. De kersverse recordinternational schoot op karakteristieke wijze raak nadat Memphis de bal panklaar had gelegd met zijn hak.

Arjen Robben opende de score in De Kuip.
Arjen Robben opende de score in De Kuip.

Meer schade bleef Luxemburg bespaard in de eerste helft. Het Groothertogdom was zelfs nog dicht bij de 2-1 nadat Cillessen een door hemzelf veroorzaakte fout - slordig in de opbouw - goedmaakte door te redden op een inzet van David Turpel.

In de wetenschap dat het doelsaldo cruciaal kan zijn bij de eindafrekening in Groep A ging Oranje in het tweede bedrijf op jacht naar meer treffers. Pogingen van Robben (hard schot) en Sneijder (geplaatste bal, die net naast belandde) leidden niet tot de 3-0, waar Janssen een doelpunt zag worden afgekeurd wegens buitenspel.

'Deze generatie kan nog niet zonder Robben en Sneijder'

Nadat de bedrijvige Robben een fraaie solo net niet had bekroond, sloeg Georginio Wijnaldum in de 62ste minuut wél toe. De middenvelder van Liverpool rondde overtuigend af nadat Janssen net kon niet toeslaan na een scherpe voorzet van Joël Veltman. Een kleine tien minuten later had ook Promes succes. De vlak daarvoor voor Memphis ingevallen aanvaller kopte raak op aangeven van De Vrij. Janssen maakte er in de 84ste minuut nog 5-0 van door steenhard een penalty te verzilveren. De strafschop werd toegekend na een overtreding van doelman Schon op diezelfde Janssen. Vlak daardoor had Advocaat Sneijder een publiekswissel gegund; Nathan Aké loste de hoofdrolspeler van de avond af. Riante kansen op een zesde goal bleven uit.

Een zeer grote smet op de Oranje-avond was dat Zweden met 2-1 won van Frankrijk. Daardoor staat Nederland nog altijd derde in Groep A. Na de zomer wacht Oranje meteen een cruciaal tweeluik. Op 31 augustus, wanneer de voetbalwereld ook in de ban is van de lastminutetransfers op Deadline Day, wacht de uitwedstrijd tegen Frankrijk, dat de koppositie moest afstaan aan Zweden. Drie dagen nadien stuit Nederland in Amsterdam op Bulgarije.

Stand Poule A
 

  
LandDuels/PuntenDoelcijfers
1. Zweden6-1312-4
2. Frankrijk6-1311-5
3. Nederland6-1013-6
4. Bulgarije6-99-12
5. Wit-Rusland6-54-11
6. Luxemburg6-16-17

Programma Oranje

 
31 augustusFrankrijk-Nederland
3 septemberNederland-Bulgarije
7 oktoberWit-Rusland-Nederland
10 oktoberNederland-Zweden
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.