Hoofdpijndossier voor de UEFA: de toekomst van de Europese toernooien

Reacties

Vanwege het coronavirus liggen de Champions League en Europa League voorlopig stil, maar het grote vraagstuk dat op de achtergrond speelt is de toekomst van de Europese toernooien na 2024.

Hoofdpijndossier voor de UEFA: de toekomst van de Europese toernooien
© Pro Shots

Vorig jaar lekten er schetsen uit met een gesloten Champions League. Na felle kritiek uit heel Europa besloot de UEFA om terug te gaan naar de tekentafel. Welke kant gaat het straks op? Volgens de voorzitter ligt alles nog open. 'We zijn aan het consulteren en het is nog te vroeg om iets met het publiek te delen', zegt Aleksander Ceferin, die vorige week zondag overigens te gast was bij Ajax-AZ. Later dit jaar wil de UEFA duidelijkheid geven over het voetballandschap na 2024.

In de tussentijd heeft de UEFA ook nog een ander hoofdpijndossier op te lossen: de geldverdeling voor de periode 2021 tot 2024. Er is veel kritiek op het huidige systeem, waarin Ajax op basis van historische prijzen bij voorbaat tien miljoen euro meer krijgt uitgekeerd dan PSV voor deelname aan de Champions League. Extra complicatie in de onderhandelingen is de fonkelnieuwe Conference League, die in 2021 begint. Een toernooi met 32 clubs. Tegelijk zal de Europa League met zestien deelnemers worden ingekrompen. In totaal stijgt het aantal Europese deelnemers (van 80 naar 96) en dus zullen er meer clubs moeten mee-eten uit de premiepot.

Achter de schermen is een vergaderclub met alle bloedgroepen aangesteld om te beslissen over een verdeelsleutel. Onder anderen de Nederlander Jacco Swart (directeur European Leagues) praat hierover mee. Het zal u niet verrassen dat de superclubs een nog groter deel van de taart willen dan ze nu al hebben. Ze beargumenteren dat de Champions League de cashcow is die de miljardenomzetten mogelijk maakt. Enerzijds klopt dat, maar anderzijds krijgt de Champions League ook alle ruimte. Met twee speeldagen en twee aftraptijden per avond wordt het kroonjuweel optimaal vermarkt. Dat geldt veel minder voor de Europa League en Conference League. Vanaf 2021 zullen er 64 clubs op donderdag in actie moeten komen.

Het is overigens maar de vraag of de veranderingen interessant zijn voor de Eredivisie. Uitgaande van een negende of tiende plaats op de coëfficiëntenranglijst zal de bekerwinnaar niet automatisch zijn geplaatst voor de Europa League. De overige twee voorronde Europa League-plaatsen worden ingeruild voor twee voorronde Conference League-plaatsen. Daarmee degraderen in feite twee deelnemers naar niveau drie.

'Het is onmogelijk voor Ajax om aan te haken bij de topclubs van Europa'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.